01.11.2021
Asia mea, decembrie 2020
Pattaya, acest oraş cu personalitate multiplă oferă câteva surprize amatorilor de experienţe spirituale. Aici se află mai multe sanctuare budiste, Templul Adevărului fiind cel mai cunoscut dintre ele. Gigantica structură din esenţe de lemn preţios e minuţios sculptată şi opulent decorată cu statui înfăţişând zeităţi budiste şi hinduse. Şi un detaliu tehnic: nu sunt folosite cuie metalice.





 

2050 este termenul de finalizare al acestei minuni care deţine până în prezent recordul de cea mai înaltă construcţie de lemn din Asia, atingând 105 metri înălţime. Migăloase, lucrările începute în 1981 se prelungesc la infinit, precum poveştile Şeherezadei. Până atunci, sanctuarul e în egală măsură o veritabilă şcoală de arte, un muzeu, un atelier şi un loc iniţiatic, de trezire a conştiinţei.


Aici îşi perfecţionează tehnica viitorii creatori (artişti şi artizani) printre care, văd eu cu bucurie că se numără şi multe femei. În acelaşi timp, arta este folosită ca un suport pentru cei care doresc să afle Calea, o cunoaştere filosofică şi spirituală care adună elemente din Hinduism, Taoism, Budism şi Confucianism. Oamenii nu sunt altceva decât fire de praf risipite în univers, doar Adevărul şi Divinitatea sunt eterne. Admirând acest sanctuar, vizitatorii (avizaţi) au şansa de a înţelege ce este responsabilitatea, la ce se referă gândirea esenţială şi care sunt ciclurile vieţii.

Nu ştiu dacă am înţeles bine ce mi-a explicat ghidul meu, pentru mine pariul propus era mult prea înalt, dar locul în sine, pe malul mării, cu toată dantelăria în lemn care strălucea în soare, avea un farmec inegalabil. La acesta se adăuga excelentul restaurant aflat în apropiere, unde am mâncat cel mai bun Pad Thai din viaţa mea. Nici supa cu creveţi, tom yam kung, nu era prea rea (a se înţelege că era foarte bună). Această combinaţie câştigătoare m-a făcut să revin de câteva ori aici, împreună cu prietenii mei sau chiar singură.

Ar mai fi câte ceva de văzut şi în afara staţiunii Pattaya, la 15 kilometri distanţă se înalţă templul Yansanwararam, unul dintre cele mai mari din ţară. Sanctuarul a fost inaugurat în 1988 pentru a aniversa cel de-al 42-lea an de domnie al fostului rege Bhumibol Adulyadej, în traducere "forţa pământului, putere incomparabilă", cunoscut şi sub numele de Rama IX.

 

Lângă templu se află muzeul Viharnra Sien, fondat de maestrul în Feng Shui Sanga Kulkobkiat, care s-a născut în Thailanda şi a trăit în China. Instituţia e concepută ca un omagiu adus prieteniei dintre cele două ţări.




Sunt expuse mii de opere de artă thailandeze şi chinezeşti, statui, porţelanuri, bijuterii, mobilă, tapiserii, tablouri. Există şi piese unicat, câţiva soldaţi de teracotă aduşi de la Mormântul regelui Chan (în premieră mondială, e prima dată când China a lăsat permanent altui muzeu exponate originale de asemenea valoare). Muzeul, ca o carte a înţelepciunii, este structurat pe colecţii tematice care ilustrează taoismul, confucianismul, budismul.



 



0 comentarii

Publicitate

Sus