05.12.2005
luni, 6 decembrie 2005

Scriitorul Radu Pavel Gheo contrariază chiar începînd cu numele său. Ghiciţi care îi este prenumele! N-aţi ghicit. E Pavel Gheo. Într-o lume de James Bonzi culturali, el refuză norma, convenţia, şi se prezintă pe dos: Bond James! – Radu Pavel Gheo, în loc de Pavel Gheo Radu. Ar fi o simplă speculaţie, dar pînă şi acest mic detaliu reprezintă o atitudine. Una de revoltă împotriva lumii întoarse pe dos. În tot ceea ce scrie – şi, slavă Domnului, a publicat patru cărţi în ultimii doi ani –, Gheo face o pledoarie pentru firesc, pentru normalitate.

Îmi aduc aminte o şedinţă de redacţie, la revista Timpul. Împreună cu el şi cu Lucian Dan Teodorovici, mîncam clătite trimise de maică-mea şi eram revoltaţi. De cine, de ce? De România. Gheo era cel mai tare. Avea cîteva slujbe – reporter la Radio Iaşi, traducător, profesor, publicist etc. – şi abia dacă lua bani pentru cheltuielile de întreţinere. La scurt timp, a cîştigat Loteria Vizelor şi s-a dus să cucerească America, nu înainte de a lăsa un „bilet" de rămas bun, publicat în Timpul: „Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a".

Nu i-a plăcut America şi s-a întors acasă. În 2003, Adio, adio, patria mea... s-a transformat într-o carte în care povesteşte experienţa lui din SUA şi motivele pentru care s-a întors acasă. Polirom-ul l-a publicat pentru că era băiat deştept. Surpriza a fost că volumul lui Gheo a devenit un best-seller, semn că o parte a României de care era revoltat ştie să-şi şi aprecieze oamenii de valoare. Iar el s-a întors acelaşi om, dar „acum, cu cel puţin 20 % mai multă revoltă". Şi s-a pus pe scris, pe diagnosticat bolile societăţii româneşti cu luciditatea unui doctor care, deşi conştient de ce şanse sînt în faţa cancerului, speră într-o vindecare miraculoasă. În 2004, a publicat Românii e deştepţi, iar acum o lună, DEX-ul şi sexul. Citiţi-l, fie măcar şi pentru a (vă) rîde. O să descoperiţi un intelectual pur-sînge, care scrie firesc, fără morga elitei, spunînd lucrurilor pe nume. Un tip cu care te identifici imediat. Şi, cel mai important, veţi găsi unul dintre puţinii scriitori-publicişti de care îţi place chiar şi atunci cînd nu eşti de acord cu el.

0 comentarii

Publicitate

Sus