21.02.2022
Tata Noe s-a mutat de pe Muntele Ararat chiar aici, la Gruiu-n sat. Pentru acest gest ciudat, a avut doar trei motive, toate trei imperative: i-e teamă de terorism, suferă de reumatism și iubește țuica bună, sută la sută de prună (doar un pic să așteptați, că vă dau să o gustați.)

Urcând Iezerul din greu, se-ntâlni cu Dumnezeu.
- Noe, ce faci tu pe-aici? Nu m-ai anunțat și nici nu ți-ai cerut pensionarea. Oricum, nu-ți dau aprobarea, căci am planuri mari cu tine pentru anul care vine.
- Doamne, Te rog să mă ierți, n-ai motive să mă cerți! Știu că ești nemulțumit că Omul s-a înrăit și-ai dori să pedepsești păcatele omenești, dar nu cred că-n acest scop, plănuiești un nou Potop. Între timp, ai avansat, ai un arsenal bogat de mijloace punitive, cu mult mai operative: boli, cutremure, războaie, secetă sau multă ploaie, Cernobâl sau Fukushima, mai nou, ne modifici clima, cu manifestări globale, ne dai crize mondiale, droguri, SIDA, comunism, tsunami și terorism. Iartă-mă, am constatat că sunt foarte demodat.
- Noe, nu mai fi copil, îmi vei fi, din nou, util, construind o nouă Arcă. Fă-o și apoi îmbarcă, exact cum ai mai făcut, în vremea de început, perechi, speciile toate. Pentru Om, dacă se poate, eu te rog, dar nu-ți comand, doar vreau să ți-l recomand pe un proaspăt pensionat ce trăiește-n acest sat. Nu-i perfect, dar vreau să-ți zic că-i un tip très sympathique, vesel, harnic și... modest, de nu crezi, bagă-l la test. Știu cât ești de priceput și cu background în trecut, deci, ți-am pus Arca în plan cu termen precis: un an.

Într-un an, fără un pic, Noe n-a făcut nimic. E exact ca la-nceput și acum stă abătut pe o bancă, în grădină. De pe cer, dintr-o lumină, cu blândețe, părintește, Dumnezeu îl dojenește:
- Noe, cu regret constat că programul l-ai uitat. Termenul, țin minte, parcă, era un an pentru Arcă. Vreau Potopul să-l încep, unde-i Arca? Nu pricep.
- Doamne, rog să fiu iertat, dacă iar Te-am supărat! Cum să uit a Ta poruncă și să nu m-apuc de muncă? Proiectul l-am demarat, însă n-am anticipat așa complicație: autorizație nici acuma n-am primit. Stai să vezi ce-am pătimit: după multe analize, mi-au cerut zeci de avize, vecinii m-au reclamat că PUZ-ul l-am încălcat (am aflat de la vecină că, la mine în grădină, cel mult, ar putea să fie un WC și-o magazie.) Cu Electrica, îți zic, că m-am ciondănit un pic, cer o sumă fabuloasă să le plătesc pentru ca să mute cabluri pe distanța Gruiu - București - Constanța. Le explic, cât pot de bine, că vine marea la mine, dar ei nu mă cred de fel, așa-s cei de la RENEL. N-am primit (de ce mă mir?) aprobare la ISCIR. Spun că nu-s calificat, neavând un atestat de constructor pentru Arcă. Pot să-mi fac, în schimb, o barcă. Despre lemn, ce-ar fi de zis? Să tai mi s-a interzis pădurea ce-am cumpărat. Motivul e cam ciudat: o specie protejată, bufnița cu coada lată, trăiește, se pare-aici, așadar, am șanse mici. N-am strâns nici un animal, întrucât într-un jurnal, am fost aspru criticat. Cică aș fi sechestrat animale-n spațiu mic. Geaba-ncerc să le explic că-i pentru salvarea lor. Nici cu Fiscul nu-i ușor, căci recent mi-a confiscat averea, când a aflat că eu vreau să plec din țară cu specii ce-or să dispară. Cei de la BeReMeLeu mi-au luat ultimul leu pentru taxe fel de fel și aprobări de model. Deci, Doamne, ne-am păcălit cu termenul stabilit, căci voi face ce-am promis într-un veac, Ți-o spun precis.

Dumnezeu, cam tulburat, spuse:
- E adevărat, punct cu punct, tot ce Mi-ai zis, de aceea am decis: nu mai fac Potopul Eu, căci îl face PeSeDeu, aliat cu PeNeLeu!

0 comentarii

Publicitate

Sus