Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Fotografii care se comportă indecent cu modelele


Alina Andrei

05.02.2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mi se pare dezgustător modul în care unii fotografi se folosesc de modelele lor. Sub ochii mei, unul orbit de ambiţiile sale nemăsurate a forţat două domnişoare să se cocoaţe pe gard, acestea nedorind să facă acest lucru, fireşte, nici măcar de amorul artei. Văzând că nu vor să asculte de vorbele mieroase, pâş, pâş prin zăpadă, păşind cocârjat fără zgomot în ciorapii de lână, a prins modelele de ceafă strângându-le bine în braţe ca să nu fugă sau, doamne fereşte, să-l muşte de degetul cu care apasă pe butonul declanşator. În grabă, icnind de efort, le-a suit pe gardul de lemn, apoi şi-a dus aparatul la ochi, nimerind înainte nasul, apoi a făcut de câteva ori clic, clic, încercând să surpindă pe peliculă umbra de gard cu umbra de model, eventual şi-un salt graţios sau disperat de tentativă de evadare.
Chiar dacă este greu de imaginat, scena s-a repetat de câteva ori. Domnişoarele reuşeau să sară în siguranţă în zăpadă, fără să-şi vatăme trupurile, însă nemulţumit că nu le-a surprins la modul artistic, cu membrele arcuite în aer şi urechile fâlfâind pe spate în vânt, fotograful le-a mai înhăţat de câteva ori, cocoţându-le pe gard până când n-a mai avut vlagă în braţe şi filme de băgat în aparat. Înţepenită de uimire ca o stâncă de piatră, n-am putut să fac nimic. N-am intervenit aşa cum nici un bolovan nu poate atunci când, în preajma lui, se comite o nedreptate strigătoare la cer. Ca să vorbesc pe înţeles, n-am făcut decât să mă holbez, scoţând din când în când sunete dezaprobatoare, n-aş zice că armonioase.

(Notă: la un moment dat am uitat să introduc un "r" în verbul surprindă. Încheiat precizarea!)
Şi ca să fie totul şi mai trist, modelele aveau ceva de împărţit între dânsele, şi nu mă refer la schimburi de reţete, ci de palme nu tocmai prieteneşti. Aş spune chiar că erau impertinente şi seci. Dezbinarea intervenise când una începuse să se dea bine pe lângă torţionar – mă refer la fotograf. Pisicindu-se într-un mod înfiorător de patetic, a încercat să-şi câştige libertatea. S-a lăsat scărpinată pe tot corpul, în special pe pântecul călduţ, sperând că fotograful va renunţa s-o mai fotografieze călare pe gard, nudă, într-o poziţie degradantă. Degeaba i-aş fi spus că se comportă ca o orătanie nătângă, nu m-ar fi ascultat. De ce credeţi că cele mai multe perne sunt umplute cu fulgi de găină?
Pentru că sunt păsări lipsite de inteligenţă şi meşteşug în a-şi ţine veşmintele pe trup, de asta se lasă jumulite. În satul în care-mi petreceam vacanţele, cele mai multe găini erau goale de dimineaţa până seara, spre bucuria cocoşilor şi batjocora gurilor clevetitoare. Oricum, ar trebui să ştiţi toţi că pernele sunt umplute cu fulgi ce-au stat între două trupuri – găina şi cocoşul – ce-au făcut sex. E ca şi cum ai dormi pe un cearşaf cu scursuri dubioase, neplăcute la vedere, găsit pe patul unui motel unde trag doar camionagii şi damele dedate afacerilor trupeşti. Beah! (interjecţie asurzitoare ce sugerează dezgustul profund).Din motive obiective ce ţin de moliciunea degetelor provocată de somn, trebuie să mă opresc acum din povestit. Voi reveni mâine.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer