19.04.2022

În luna aprilie 2022 are loc la Baia Mare, la sala de expoziții temporare a Muzeului Județean de Artă "Centrul artistic Baia Mare", o extrem de interesantă expoziție fotografică realizată de trei mari fotografi - doi români și un ucrainian. Expoziția numită Împreună se poate vizita de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 16.30.

I-am rugat pe autori să ne spună câteva cuvinte despre lucrările din minunata expoziție de grup.

Vasile Dorolti

Proiectul Oameni și Cruci abordează tema transformării culturii și civilizației tradiționale din Maramureș, văzută din perspectiva evoluției troițelor de la marginea drumului.
"Am vrut să pun laolaltă portrete puternice ale oamenilor locului cu o serie de fotografii despre troițele tradiționale ce împânzesc ținutul, aflate și ele, paradoxal, într-un ciudat și nefiresc proces de "modernizare"."
Oameni și Cruci este o meditație despre transformările radicale și ireversibile din cultura și tradiția Maramureșului.

Oleg Tyshkovets

face fotografie venind din lumea arhitecturii și a picturii.
Așa stând lucrurile, nu e de mirare că artistul ucrainean vorbește cu pricepere și credință despre energii care provin din juxtapuneri de culoare.
Clădirile și străzile sale nepopulate sunt mărturii ale unui timp încremenit.
Prezența umană nu-și găsește aici rostul.
"Personajele mele nu pleacă nicăieri, nu au sosit încă sau au dispărut deja din peisaj", spune Oleg Tyshkovets.
Și totuși, deși personajele lipsesc cu desăvârșire din imaginile sale, în toate lucrările lui se simte pulsația vieții.
Această este dată nu numai de dialogul între două sau mai multe culori, nu numai de jocul formelor și al planurilor, dar mai ales de atmosfera "palpabilă" care aproape că se aude în lucrările sale.

* Oleg Tyshkovets este din Ucraina, și a putut să se salveze în ultima clipă și să vină în România - îi urăm toate cele bune!

Silviu Gheție

Declarat de regizorul Radu Jude ca fiind "cel mai talentat fotograf de oameni din România", fotoreporterul Silviu Gheție a fost martorul vigilent, observatorul atent și fotograful dedicat vieții de zi cu zi din Baia Mare.

Selecția expusă în cadrul proiectului Împreună propune în stilul său caracteristic - tăios dar onest, cu umor, cu ironie, câteva file din jurnalul întâmplărilor și al evenimentelor la care cei mai mulți dintre noi am fost fie martori fie actori.

Vasile Dorolti




















Oleg Tyshkovets




















Silviu Gheție

















0 comentarii

Publicitate

Sus