Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Eseu  Sageata  Exotic club

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Argument pentru un club exotic...


Radu Sergiu Ruba

20.04.2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul urmator din rubrică
De ce exotismul?
Pentru că este irezistibil, e tot farmec, dar de o mireasmă halucinogenă, are graţie de nor de fluturi, mister de dispariţie fosforescentă şi senzualităţi de orhidee.
Ţine de iluminările naturii şi ale omului, dar e penibil ca stil literar.

De ce dracu’ exotismul?
Pentru că e dinamita ideală sub noada corectitudinii politice: albul rămâne alb, galbenul chinez, pielea roşie redevine irokeză şi arămie, mulatra nu mai e doar o cetăţeană a statului Alabama, cu dublă origine rasială, de un cromatism epidermic intermediar, dar cu drepturi egale în faţa urnei de vot şi a scaunului electric.

De ce mama dracului exotismul?
Păi, pentru că într-o lume unde orice nulitate trebuie să se bucure de aceeaşi veneraţie ca şi geniul, într-o mahala unde toată lumea are, flecărind, dreptate, insolitul şi exoticul, de subversiv ce se poartă, sunt metafore ale exploziei în stare a spulbera totul în jur pe o rază solară, stelară, lunară, lunatică.

Iar apoi, fiindcă va apărea la LiterNet o dată la două săptămâni, exotică fiind însăşi această expediţie liternaută adânc în trecut, la limita sondabilului în viitor, marinăreşte, conquistadorial şi quijotic în depărtări şi prin jungle spre a smulge realul din colţii banalităţii.
De asemenea, pentru că se lansează 21 aprilie, DIES URBIS CONDITAE, pe sângele geamănului Remus.
Şi fiindcă e ziua în care se avântă pe cer Zodia Taurului, atât de furios că nu mai e nevoie de altă confirmare a fugii universului spre roşu.
Aşa că de ce?
Dintr-un viciu, din kantianism. De frica bătrânului Immanuel inventând Sistemul Solar, dezlănţuind filosofic aventura modernă a libertăţii, reglând cu pasul său ceasornicele nordului, în Cetatea Muntelui Regal, în ţara chihlimbarului şi făcându-mă să aiurez în vis că ar fi cerul înstelat deasupra mea şi-n mine legea exotică.

R. S. R. !
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer