Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Întâmplare cu un beţiv ostenit


Alina Andrei

19.03.2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Şi, cum începusem să-ţi spun, prin fereastra magazinului vedea o bucată din stradă, cu maşina parcată pe trotuar. Aşa a putut să-l observe, ziua în amiaza mare, pe acel individ, un beţivan oarecare, cum a tras de portiera care se presupunea că e înţepenită în balamale. Portieră pentru care domnul Lazăr trebuie să se dea mereu jos de la volan şi s-o smucească c-un icnet, pentru ca nevastă-sa să poată ieşi. Ei bine, acel străin, beat, a smucit şi el, s-a deschis, a intrat şi s-a culcuşit pe bancheta din faţă, cu capul lăsat mult pe spate şi gura larg căscată, de ar fi putut să-i intre multe muşte în ea, ameţite de la miros, numai că era, ştii bine, iarnă. Văzând toate acestea, vânzătoarea de la Pompe Funebre a sunat-o pe doamna Lazăr, soţia vânzătorului de geamuri din vecini, însă femeia n-a răspuns.

Lăsând nesupravegheate sicriele, că doar n-avea cine şi de ce să le fure, a ieşit, a mers doi paşi şi, găsindu-l pe vecin, i-a arătat cu degetul maşina ocupată de intrus. Roşu s-a făcut la faţă, pe loc i s-au umflat obrajii de la ocările strânse în gură, însă degeaba a ţipat domnul Lazăr, zguduindu-l pe necunoscut de umăr, pentru că acesta n-a vrut de bună voie să se dea jos. Mirosea a borâtură şi-a boarfe vechi cu iz de mucegai. A trebuit să-l tragă de haină, de gâtlej, de nasturi; unul a căzut sub banchetă, cred că şi acum mai e acolo. Beţivul ţipa şi el în limba lui, spunea că vrea să doarmă şi să se care naibii cei care i-au deschis portiera, lucru care nu s-a întâmplat, închipuie-ţi. Nu numai că au rămas, dar, în cele din urmă, au reuşit să-l scoată din maşină. Înjurând, a plecat, împleticit la picioare, ameninţând cu pumnul strâns ridicat în aer, găurind cerul plat, jurând că se va întoarce şi că le va arăta el.Vei spune că şi ce-i cu asta, care e morala, rostul întâmplării. N-am de unde să ştiu, doar ţi-am povestit ce am auzit de la vânzătoare. În fond, e o prostie; totuşi, gândeşte-te ce-ar fi dacă mâine la prânz, când te îndrepţi spre maşina parcată lângă birou, vei vedea, şocat, că un necunoscut doarme în ea. Ai putea să-l laşi acolo să-şi facă siesta, să te îndrepţi spre staţia de autobuz. Dar n-ai să faci asta. Vei smuci de portieră, vei încerca prin vorbe să-l faci să iasă, apoi, trăgându-l. Şi, de ce nu, poate că şi în mâinile tale se va rupe un nasture care va cădea sub banchetă. Îl vei găsi doar peste câteva luni, din întâmplare, să zicem pentru că ţi-a căzut bricheta lângă. Descoperindu-l, te vei întreba de unde e, în mod sigur îţi vei aminti de necunoscutul care, obosit fiind, a ales să doarmă la tine pe banchetă.

Şi acum, ostenită fiind şi eu, mi-a venit pofta să beau o ceaşcă mare de cafea aburindă, aromată, din aceea care se simte deopotrivă pe limbă, în cerul gurii şi-n nas până sus la frunte, să ghicesc, la sfârşitul ei, pe fundul de porţelan alb, drumuri lungi din caimac, rotocoale semănând a roţi de tren, pescăruşi în ultimii stropi. Însă e noapte, de o voi bea, până dimineaţa ochii îmi vor sta pironiţi de tavan, încercând să ghicească, în crăpături, forme geometrice plăcute, virgule, puncte, semene de exclamaţie, furnici şi aripi de molie.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer