Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Privind femeia amuşinată de altul


Alina Andrei

16.04.2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Tocmai ieri, înainte de amiază, mult spre orele dimineţii, s-a urcat în autobuzul portocaliu, imediat după doi copii, găsind loc în spate, pe scaunul măzgălit cu porcoşenii scrijelite cu cheia. E vorba de Mircea, un văr de departe, atât de îndepărtat încât nu suntem siguri că ne înrudim, doar că are aceleaşi sprâncene stufoase ca Rică, morfoleşte mâncarea în gură la fel ca mătuşa unui bunic, îşi ţine spinarea un pic încovoiată, ca mânerul unui baston, la fel cum arăta şi vărul Leonard după cununie, la ieşirea din biserică. În punga albastră avea cinci gutui şi-o jumătate, bucata cealaltă a mâncat-o rasă cu biscuiţi, dimineaţa pe stomacul gol. De unde era vedea strada în dreapta, prin geamul năclăit de degete şi muşte strivite, câteva capete de călători, umeri, grumaji, cefe, coate de toate culorile, genţi, o mustaţă, o agrafă sclipind deasupra unei urechi mici, poşete şi rucsace, precum şi un sac mare de rafie umplut cu cetină de brad.

Una dintre femei, slabă dar nu ca o scândură, cu ochelari, părul lung blond-roşcăţiu, mâini albe cu venele albastre scoase în relief, stătea în picioare, ţinându-se de bară într-un echilibru precar, se bălăngănea ca şi cum tălpile ar fi atins puntea unui vapor aflat pe o mare verde şi agitată. Privind-o ai fi spus că mai are un pic şi va cădea peste balustradă în mare, fără colac, desigur, dar după cât de liniştită părea, cu trupul moale, neîncordat, ştiai că nu va striga după ajutor, că se va scufunda fără să scoată un sunet, doar zgomotul de corp căzut de la mare înălţime s-ar fi auzit, şi valurile sparte. Ei bine, toate acestea le rumega Mircea în minte. Ridicând ochii, l-a văzut clar pe un alt pasager, un bărbat care până atunci vorbise zgomotos, glumise grosolan cu prietenii lui, gesticulase, le atinsese umerii şi genunchii cu palmele. Era în spatele femeii, aşezat pe scaun, în lateral. Când a ridicat privirea, l-a zărit închizând brusc gura, tăcând prin urmare, apropiindu-şi nasul mare de părul necunoscutei, amuşinându-l cu îndrăzneală şi totuşi pe furiş. Şi nasul lui nu mai ieşea din pletele femeii, se simţea bine acolo de n-ar mai fi vrut să plece de bunăvoie. Îl mişca în sus şi-n jos, cu nările fremătânde, la fel cum fac armăsarii, dar fără nechezat. Toţi cei din jur vedeau scena, în afară de necunoscuta amuşinată care, nebănuind nimic, părea că e tot pe puntea vaporului, bălăngănindu-se uşor prin rafalele de vânt, după cum şoferul întorcea autobuzul în curbă, punea frână sau accelera. Oamenii vedeau şi se bucurau, zâmbind larg sau în bărbii, fiecare după fire, nu spuneau nimic, doar se uitau, poate că unii, bărbaţi, ar fi vrut şi ei să miroasă pletele galben roşcăţii, dar nu puteau, fiind prea departe de ele, şi, de ce nu, prea fricoşi şi bine crescuţi. În plus, nu i-ar fi lăsat nevestele de lângă ei, logodnicele, mamele.

Mircea, habotnic, rămăsese la părerea lui. Se prefăcea în sine că ceea ce face bărbatul e greşit, că nefiind femeia lui, n-ar fi trebuit s-o miroasă cu poftă, ca dezmăţaţii. Ar fi vrut să se ridice şi să-i tragă două palme, cu sete, însă atunci s-ar fi apropiat şi de părul lung ce părea moale. Îi era teamă că, fără voie, nasul i s-ar fi repezit între plete, n-ar fi ştiut să se oprească la timp şi-ar fi atins spinarea necunoscutei, ceea ce ar fi fost o tragedie, da, ceva teribil de stânjenitor şi absurd. Apoi îşi simţea pantofii scâlciaţi, ascunşi sub scaun, ştia că haina veche nu e arătoasă.

Realizând ridicolul situaţiei, Mircea ar fi vrut ca femeia să moară. Să se prăbuşească acolo, în spaţiul strâmt dintre scaune, pe podeaua murdară, sau înecată în marea verde la care părea că se tot uită. Nu-l interesa cum, doar să moară, repede, să dispară din faţa lui! Să nu mai vadă părul lung amuşinat. Să audă dintr-o dată că i s-a găsit corpul tumefiat, acoperit de alge şi meduze, cu orbitele golite de crustacei minusculi, trup de femeie pe care nu te-ai gândi să-l miroşi, să-l priveşti cu încântare.

Toate acestea le gândea Mircea pe scaunul lui, încovoiat la trup, însă n-ai fi zis, pentru că părea ca oricare altul.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer