21.11.2022
Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)

Una dintre șansele festivității de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar a purtat numele lui Morgan Freeman, care în mod simbolic pentru viitorul la care sperăm, s-a alăturat unui vlogger cu dizabilități, tânărul student Gamin Al Muftah. Această surpriză a venit însă cu asumarea de către Freeman a dezaprobării primite pe rețelele sociale, acolo unde orice e legat de acest Campionat Mondial (cu destule semne de întrebare morale) e sancționat. Dar probabil că nu o să-l eliminăm dintre actorii noștri preferați din lumea filmului, așa cum nu pot fi eliminate de pe lista marilor birouri de arhitectură cele care au realizat proiectele stadioanelor sau centrelor culturale legate de acest Campionat Mondial.

Cu circa cinci zile înainte de deschiderea acestui campionat, jurnalistul Tom Ravenscroft publică în 15 noiembrie 2022 (dezeen.com/sportswashing-qatar-world-cup-stadium-architects-amnesty-international), un articol în care se întreba de ce autorii acelor proiecte "tac" fără a da atenție încălcării drepturilor omului, făcând referire la tratamentul inuman al miilor de muncitori care au lucrat între 2014 și 2019 la ridicarea acestor edificii.


Nu o să citez aici din acest articol, dar cred că ar fi de interes să-l citiți în întregime, inclusiv finalul cu un interviu și mai "viral" cu Peter Frankental, cei doi făcând parte din Amnesty International UK.

Nu voi înșira nici numele, prestigioase de altfel, ale birourilor (companiilor?) de arhitectură implicate în construcțiile aferente Cupei Mondiale din Qatar, multe dintre ele apreciate și iubite de către lumea noastră a arhitecților. De ce? Pentru că nu am suficient loc și nici posibilitatea de a verifica informațiile despre cazurile citate în articolul din care spicuiam mai sus.

Dar am vizionat filmul FIFA Uncovered, realizat și lansat de Netflix, care m-a dus într-o lume urâtă a fotbalului Mondial, cu ascunse legături și acțiuni rușinoase și chiar distrugătoare pentru iubitorii acestui sport, etichetat că Rege.

După festivitatea de deschidere a venit primul meci al campionatului între două echipe cu un joc total diferit. Un stil de joc sudamerican (Ecuador) opus unui stil de joc fără stil, garnisit numai cu ambiție (Qatar). Dar, până la urmă, pentru primul meci al campionatului, s-a situat la nivelul așteptat. Adică modest. E o grupă cu două echipe vedetă: Țările de jos și Senegalul, la care probabil va încerca să emită pretenții și Ecuadorul. În ce privește Qatarul, banii nu duc întotdeauna fericirea.

Aș vrea să menționez că nu mi-am propus să mă erijez în cronicar sportiv, ci voi încerca să călătoresc cu gândul - profitând de aceste meciuri și de o participare numeroasă la acest campionat, cu multe țări implicate - ca să aduc cu sfiiciune parfumul locurilor pe unde am fost sau despre care am citit.

Biroul multidisciplinar Dar Al-Handasah a realizat stadionul de 60.000 locuri Al Bayt Stadium în Al Khor, Qatar, pentru Cupa Mondială 2022.

Rezultat:
Ecuador - Qatar 2-0 (2-0)

0 comentarii

Publicitate

Sus