13.12.2022
tuktuk.ro, aprilie 2011
Ideea unei călătorii în Japonia începe, în mod evident, cu întrebarea "Unde stau?". Să ne lămurim: Japonia e o țară foarte scumpă. Ce înseamnă "scump", desigur, poate diferi, de la un buzunar la altul, însă dacă banii chiar contează pentru tine, ia în calcul acest aspect. Iar dacă ne referim la prețul unei camere de hotel, ei bine, acesta se încadrează perfect în categoria "scump". Pentru 150 de euro, de pildă (circa 16.500 yeni), vei primi o cameră micuță, într-un hotel decent, dar ale cărui stele nu depășesc numărul trei.

Dacă vrei să trăiești experiența unui hotel tradițional japonez, încearcă să rezervi o cameră la un ryokan. Ryokanurile își au originile în perioada Edo (1600-1800), când serveau ca hanuri călătorilor ce traversau Japonia. Camerele extrem de mici, cu tatami-uri peste care sunt așternute saltele, băi comune și zone publice în afara camerelor, în care oaspeții își pot petrece timpul îmbrăcați în tradiționalele halate yukata sau se pot relaxa în onsen-uri - băile termale despre care vom vorbi pe larg în alt articol din dosarul japonez.

În ziua de azi, ryokanurile au păstrat aceste elemente, chiar dacă au evoluat și majoritatea sunt moderne și foarte bine dotate. Nu mai sunt atât de multe ca altădată, însă în Tokyo sau Kyoto le întâlnești, în special în zonele marginale. TukTuk a avut ocazia să experimenteze șederea la ryokanul Kangetsu din Tokyo, situat în partea sudică a capitalei, cu acces relativ ușor către cartierele principale ale metropolei.


Primul sentiment în momentul în care am pășit în camera ryokan-ului a fost de claustrofobie. Camera e lată de doi metri și jumătate și lungă cât o saltea și încă o jumătate din ea. Două saltele sunt puse direct pe tatami. Pe peretele din fața lor se află un șifonier ce incastrează un mic frigider și un televizor. Baia este mică (precum băile multor hoteluri japoneze). Mai există un hol minuscul pe care se află un cuier. Este interzis să intri încălțat pe tatami, la intrare există papuci pe care îi poți folosi în special în zonele comune ale hotelului. Kangetsu e construit pe un dâmb iar recepția se află, în fapt, la etajul 3. În zona recepției există două camere de relaxare, în care te poți retrage pentru a citi, a asculta muzică la caști, a-ți face masaj în fotoliile speciale sau pur și simplu a socializa. Ryokanul are și trei onsen-uri, două pentru femei și unul pentru bărbați, acesta fiind situat în zona recepției. Recepția e mică și dispune inclusiv de un mini-stand de suveniruri. Tot aici se află și un automat de băuturi răcoritoare și cafea, unul dintre zecile de mii amplasate peste tot în Japonia. Ca o paranteză, în această țară nu ți se face niciodată sete - la tot pasul găsești aceste automate, dotate cu tot felul de băuturi, multe tipuri de cafele (reci sau calde), doze de răcoritoare și ceaiuri. Din loc în loc întâlnești și automate de bere și sake.


Revenind, e destul de greu să te acomodezi cu o cameră atât de strâmtă. În lunile friguroase, aerul condiționat este absolut obligatoriu, fiindcă în cameră e frig. Totuși, saltelele sunt confortabile și, în principiu, a dormi pe tatami e ok. O persoană corpolentă se va simți în aceste camere precum un dinozaur într-o cutie cu chibrituri. Bref, dacă te cazezi la un ryokan, încearcă să stai cât mai mult timp plecat sau, atâta vreme cât ești în hotel, petrece-ți timpul în zonele comune sau în minunatul onsen. Cu toate aceste neajunsuri, după o oarecare acomodare, vei descoperi că experiența unui ryokan nu e chiar atât de tragică. Adaptează proverbul "Când ești în Roma, fă ce fac romanii" și te vei simți imediat japonez. Sau nu.

0 comentarii

Publicitate

Sus