24.12.2022
Moș Crăciun... Moș Crăciun! Am câteodată impresia că ai surzit sau ai ajuns candriu - deh, vârsta! - de poți da cadouri cât încape hoților ieșeni de care scriu ziarele, lui Alexe, lui Chirica sau infractorului Zămoșteanu (ca să nu mai vorbim că și ei își bagă mâna cât încape în venitul public), ba îi mai scapi și de pușcărie, dar nu poți face nimic pentru brațele amputate ale fetei de 15 ani de la Pașcani de care scrie Ziarul de Iași. Sau de ce nu-i dai una peste fleancă lui Alin Udriște care-și hărțuiește angajatele, arătându-le filme porno. Vai, și nu dai mai nimic, Moșule, pentru muncitorii necalificați, care au doar vreo 2.550 lei pe lună. De ce, Moșule, ești de acord să dai o pensie specială în județul Iași de 43.381 lei brut pe lună unui parlamentar zaharisit și altor copii îmbătrâniți în rele, iar unui profesor începător de școală generală îi dai cel mult 4.000 de lei? Iar acesta este numai un exemplu, fiindcă numărul cufuriților "speciali" s-a dublat în ultimul timp. Căci ban la ban trage, se știe, și păduchele la golan. Iar turcul plătește, altfel zis statul, adică noi.

Cu alte cuvinte, de ce dracului, sacul tău, Moșule, e mai mare pentru unii și pe nedrept, dar mic pentru alții, spart, indiferent de munca prestată? De ce, cu alte cuvinte, ești pentru unii mumă și pentru alții ciumă? De ce un profesor din ciclul preuniversitar, de pildă, primește 4.000 de lei, iar o pensie "specială" e de cam 40.000? În ce anume "specială"? În hoție? Păi, să nu-i dai un toiag peste fleancă? Și astea sunt "cadouri" lună de lună. Te-ai țicnit la cap, Moșule? Nu ți-e rușine cu părul tău alb pentru o asemenea hoție? Un colind, cântat de studenții teologi, exclamă cu bucurie: Ce bucurie ar fi! Care bucurie? A lui Behehecali? A lui Năstase nu mai știu câte case? A lui madam Udrea, cea cu Gala Bute(a)? A penalilor de la Iași, Chirica și Alexe?

Iar condamnările astea pentru oamenii politici sunt numai de formă. Lumea a început să-și dea seama, Moșule, că penalii din Parlament nu au a se teme. Ori le dă "cu suspendare", ori le dă așa... ca să închidă gura mulțimii: uite, noi, judecătorii, ne-am făcut datoria, îi băgăm la răcoare pe ăștia. Dar "ăștia" ies repede și degrabă afară, au făcut doar o vizită de recunoaștere a celulei, bănișorii sunt tot la locul lor și reîncep furtișagurile și matrapazlâcurile.

Prin alte părți, Moșule, te faci și mai de cacao. Crăciunul e tristă sărbătoare în Ucraina, de pildă. Putin și gheneralii săi înfiretați ucigași lansează atac după atac. Să nu uităm asta. Nici o motivație nu le poate scuza cruzimea. Bombardamentele continuă cu aceeași intensitate, când antihriștii de la Moscova aruncă în luptă bombardiere de mare capacitate. Oamenii mor, inclusiv prunci nevinovați. Și cine poate fi vinovat, dacă nu atacatorul? Și nu are, repet, nici o scuză. Iar tu, Moșule, nu iei nici o măsură.

Chiar nu poți face nimic, Moș Crăciune, în fața lui Moș Gerilă de la Moscova? Cu toate acestea, la Kiev, zilele acestea angajații Primăriei instalează bradul de Crăciun în fața celei mai mari catedrale din oraș. Asta vorbește de optimismul și încrederea unui popor în steaua și dreptatea sa. În multe regiuni, însă, curg lacrimi de durere.

Și tare mă tem, Moșule, că vii cu maybach-ul doar la hoții bogați, iar, dacă pătrunzi o dată pe an în casele sărmane, e doar o dulce iluzie. Potrivit unor date, până acum 105 persoane care au avut, la un moment dat, calitatea de senator sau deputat români au fost condamnate penal prin sentințe definitive. Ce faci, Moșule? Dintre cei 105 infractori din Parlament, în cazul a 56 se poate folosi apelativul de "pușcăriaș", întrucât au primit pedepse privative de libertate. Ce-i drept, nu toți au ajuns la pușcărie întrucât unii dintre ei au dispărut ca măgarii în ceață prin țări străine, iar Moșii Crăciuni de acolo nu colaborează bine cu tine, Moșul Crăciun românesc. Justiția încă se chinuie să-i aducă la penitenciarele de pe teritoriul național. Căci astăzi, Moșule, am ajuns iarăși la o vorbă a străbunicii mele: "Hoții de azi nu-s în codri, ci în cănțălării."

De aceea zic: Dacă nu ai surzit sau nu te-ai țăcănit, Moșule, teamă mi-e ca și tu să nu fi devenit un mare hoțoman. Iertați-mă oameni, buni, că pot gândi astfel, că poate m-am prea acrit, dar realitatea nu numai că mă îndeamnă, ba chiar mă și obligă. Moș Crăciun... Moș Crăciun...

0 comentarii

Publicitate

Sus