Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Eseu  Sageata  carnetzELLE

La restaurant


Alex. Leo Şerban

11.09.2006
Elle
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Nu ştiu alţii cum sînt, dar eu, unul, citesc cu mare plăcere rubrica lui Peter Imre "La restaurant", din Ziarul financiar. La drept vorbind, mai mult citesc - decît merg - "La restaurant"! Iar cînd merg, aş merge cu dragă inimă pe mîna dlui Imre de n-aş privi, cu coada ochiului, preţurile de cîteva zerouri bune pe care meniurile pozate în ziar le sugerează de la o poştă... Aşa că merg la altele (alea ştiute de mine), mai "adecvate" buzunarului meu (şi invers).


Dar nu despre preţuri (ce vulgaritate!) şi, chiar, nici despre felurile dichisite & titirite descrise de dl. Imre vreau să vă vorbesc. Şi nici despre dl. Imre - deşi, ca personaj al propriilor întîmplări gastronomice, este savuros. Recunosc: nu-l cunosc pe acest domn (decît din ziar) şi n-am - vă jur! - nici un interes la domnia sa. Pur şi simplu, îmi place să-l citesc. Şi consider că rubrica sa este cea mai bună din presa scrisă din România, reabilitînd - cu vervă şi panaş - un gen minor din care, odinioară, un Păstorel Teodoreanu făcuse o capodoperă de stil.Dl. Imre - devenit, de cîtva timp, personaj secundar într-o telenovelă avîndu-i ca protagonişti pe "don" Tăriceanu (sobru, grizonat) & pe mereu-mercurialul dom' Băse (invidios ca o "doña" şi capricios ca o divă sud-americană) - este un om cu chef de vorbă. Nu se-aşază bine la o masă că-ncepe să depene amintiri, să facă legături, să-ntoarcă pe toate feţele (de masă) atmosfera. Are ochi sigur şi limbă ascuţită, dar într-un mod bonom, fără excese. Cînd nu-i place un local - de la muzică (mereu tare!) la personal (adesea indolent) -, o spune-n cuvinte puţine dar ferme, învelite-n foi de digresiuni... Este, de bună seamă, un connaisseur - unul onest, fără fiţe. Cred, foarte sincer, că ar trebui să-şi strîngă cronicile gastronomice într-un volum. Iar de nu un volum de cronici, atunci unul de aforisme: are vînă pentru asta. Exemple? Într-un singur text, iată peste ce dăm: "Vorba ceea - timpul trece, românul rămîne." Sau: "Politicienii sînt ca şi scutecele - trebuie schimbaţi cu regularitate şi din aceleaşi motive." Sau: "Citisem eu mai demult într-o revistă cum că pîinea albă îngraşă, aşa că am hotărît imediat să nu mai citesc nici o revistă." Sau - în fine -: "Sosul a fost exact atît de picant cît să-ţi mai simţi buzele şi să-ţi poţi săruta iubita (chiar dacă prin sos pluteau şi bucăţi mari de usturoi). Că tot veni vorba, mă bucur că nu m-a mai părăsit nimeni zilele astea, aşa că am putut să mă bucur de mîncare."

Dacă "anticipatele" au fost amînate (şi) din cauza dlui Imre, e o altă poveste (pe care, o dată şi-o dată, poate ne-o va spune chiar dînsul - sau serviciile secrete). Deocamdată, să ne bucurăm că nu ne-a părăsit guvernul şi că "meniul picant à la Băse" este - în continuare - plat de résistance: dacă ne arde-n cerul gurii, măcar ştim că scutecele nu folosesc la nimic...


Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică


Spacer Spacer