09.01.2023
2022 e primul an în care parcă mi-a rămas mai mult timp să fac ce-mi place. Copiii sunt mari, pandemia a trecut. Am cunoscut oameni noi, care m-au încurajat să scriu. Le sunt recunoscătoare că au avut curiozitatea, timpul, răbdarea și generozitatea să-mi dea feedback cu blândețe și prietenie. Le mulțumesc cititorilor care mi-au trimis tot anul mesaje despre Fragil - m-au emoționat mai ales cele din ajunul Anului Nou.

Le mulțumesc pentru invitații la interviuri, contribuții cu texte, întâlniri cu liceenii și discuții literare Alexandrei Vlădoiu, Alinei Vîlcan, Anei-Maria Sandu, Irinei Georgescu, lui Jovi Ene, Senidei Poenariu, lui Vasile Ernu, Alinei Pavelescu și Ramonei Boldizsar.

Îi mulțumesc lui Radu Afrim pentru includerea încă unei proze din Fragil, în spectacolul Seaside Stories la Teatrul din Constanța, pe care de-abia aștept să-l văd în 2023. Mă bucur tare că am putut să văd, în anul care a trecut, Câine cu om, câine fără om, de la Teatrul din Craiova, la București, în cadrul FNT 2022.

Mi-au plăcut extraordinar de mult musicalul Chicago și spectacolul de dans Peaky Blinders: The Redemption of Thomas Shelby.

În 2022, am descoperit o autoare nouă, Deborah Moggach, care mi-a rămas în minte. Pe Elizabeth Strout o iubesc de câțiva ani și, în anul care s-a încheiat, i-am citit romanul de debut, Amy and Isabelle, o încântare de carte.

Memorabil mi se pare și Alcarràs, primul film văzut într-o sală de cinema după pandemie, premiat cu Ursul de Aur la Berlin 2022, regizat de Carla Simón și jucat de actori amatori, în catalană. O poveste splendidă și înduioșătoare, prin contrastul dintre traiul simplu, frumos al unei familii de țărani și cruzimea unei realități contemporane, care le spulberă frumusețea vieții.

În august, am împlinit douăzeci și cinci de ani de căsătorie și am fost toți patru într-o vacanță frumoasă.

Este și anul în care am simțit ce înseamnă războiul și cât de fragilă e viața.

Îmi doresc ca în 2023 să nu mai moară oameni în războaie. Îmi mai doresc să fiu la fel de zâmbitoare și optimistă ca Lena, noua mea prietenă din Kiev.



*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 25 ianuarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus