08.02.2023
După doi ani plini de spaimă, boală întinsă pe glob și-n fiecare casă, anul trecut a venit ca un trăsnet, cu război, cel din Ucraina. Unul adevărat, mediatizat, altfel, oamenii suferă oricum, în tot felul de războaie. Încă. Milioane de copii merg la culcare cu burta goală. Nu găsim vindecare pentru lumea asta dintotdeauna nedreaptă. Ce mai reușim e să ne purtăm demn propriile mici bătălii pe fronturi domestice.

Ca emigrant, războiul de lângă România m-a readus în brațele fricii, pentru că am părinții și alte suflete dragi prea aproape de granița aceea. Și oricum plățile dorului și-ale grijii le achit cu dobândă, din prima zi a plecării. Pe acest fond, 2022 mi-a adus personal motive să-i port recunoștință. Șansa de a îmi lua în brațe părinții timp de o lună, de a călători împreună. Bucuria de a inversa puțin rolurile: devenind copii, s-au lăsat duși la mare. Ce putere miraculoasă asupra inimii. Mi-am încărcat-o cu provizii până la următoarea vizită. Ce noroc că o putem plănui!

Și un bonus al lui 2022, nesperat pentru un emigrant: mi-a adus locul de muncă visat. Dacă acum cinci ani mi-ar fi spus cineva că voi lucra la Consulatul General al României din Toronto, aș fi zis - imposibil. Și că voi întâlni aici oameni minunați, că-mi voi putea face și meseria de comunicator, prea frumos - aș fi zis. Dar iată că anul trecut mi-a demonstrat că orice se poate. Și să faci naveta prima dată-n viață. Pe care să o transformi, din corvoadă, în vacanță zi de zi. Trenurile GO din Ontario îți oferă condiții să-ți citești toate cărțile, să-ți asculți toată muzica. Și-ți rămâne timp pentru gânduri și rânduri. Orbitor, Trenul din Samarkand, Soniecika. Înmormântare veselă. Minciunile femeilor, Primul om, Frații Karamazov (unele recitite), doar câteva titluri dragi mie în 2022. Tot anul trecut și-a marcat finalul în viața mea prin testul pentru cetățenia canadiană, pe care o voi dobândi anul acesta.

Dacă trag linie pentru mine, a fost an bun.
Dacă îmi imaginez numai, pentru ucraineni a fost cel mai rău.
Lumea s-a schimbat pentru toți în ultimii trei ani, culminând cu cel care abia a trecut.
2023 sper să (re)pună preț pe bunătate în cel mai concret mod.
La capătul drumului, avem cald și bine. Ceea ce, pentru milioane de oameni, e doar un vis.


Foto: Niagara luminată în culorile tricolorului de 1 Decembrie (de unde am făcut transmisiune în direct pe FB, în urma unor acțiuni dedicate Zilei Naționale, organizate de Consulatul General al României din Toronto)

*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 25 februarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus