14.05.2023
Dintre toate genurile fotografice pe care le-am încercat până acum, fotografia de stradă mă fascinează cel mai mult. Indiferent dacă este vorba de străzile marilor orașe sau de ulițele satelor, pentru mine strada este un spațiu complex și unic de exprimare fotografică. Niciodată nu știi ce vei găsi, trebuie să fii mereu în gardă și gata să accepți ceea ce îți oferă. Nu poți să îți faci planuri, trebuie doar să fii deschis și curios să descoperi. Faptul că nu deții controlul este fascinant și în același timp intrigant. Poți să cauți lumina perfectă, forme, scenarii, tipare și compoziții, dar niciodată nu vei putea să controlezi ce urmează să se întâmple și rareori poți să intervii. Este o permanentă căutare, surprindere și descoperire, în care ajungi să te cunoști de fapt pe tine însuți ca parte și rol jucat în acest spațiu și să decizi cum și cât să ieși din zona de confort.

Nu mă consider un fotograf de stradă în sensul strict al definiției, nu îmi propun să documentez strada, să o redau așa cum este, ci mai degrabă o folosesc ca spațiu și punct de pornire pentru exprimarea propriilor trăiri și mesaje. Strada poate părea un mediu complet aleatoriu și dezorganizat în care de multe ori pare că cu greu ai putea să descoperi ceva de interes artistic, însă este doar o iluzie. Îmi propun mereu să nu am așteptări și să nu urmez tipare, ci doar să fiu curios, să explorez cu entuziasm și să fiu deschis la ceea ce mi se oferă. Strada, ca spațiu fotografic, nu poate fi frumoasă sau urâtă, este doar o chestiune de percepție a fotografului, iar în acest spațiu nu poți decât să ai o relație de egalitate cu ceilalți și să accepți că nu ești cu nimic diferit.

Un bătrân se plimbă în gândurile lui, un câine își așteaptă stăpânul rămas undeva în urmă în afara cadrului, o doamnă în vârstă se grăbește spre casă, un copil pare uitat într-un scaun de tiribombă, o siluetă parcă rămâne încremenită dimineața la mijlocul unui pod, un călător savurează o cafea învăluit în fumul de țigară pe peronul unei gări, o fetiță pare pierdută într-un spațiu ca un labirint... Nu știu dacă toate aceste crâmpeie de timp au existat și pentru alții în același fel; pentru mine ele compun de fapt un jurnal personal, albumul călătoriei mele prin acest spațiu fascinant.

Întotdeauna am la mine o cameră foto, tocmai pentru a fi pregătit să surprind momentul și să accept ce îmi oferă strada ca pe un dar unic și irepetabil. Mă străduiesc să surprind neobișnuitul, să improvizez și să exploatez momentul cât de mult pot și asta mă fascinează și mă provoacă să continui. Toate aceste momente irepetabile și imprevizibile mă invită parcă să fiu mai prezent la derularea lor, să particip, iar asta reprezintă o oportunitate extraordinară, un privilegiu pentru că am avut norocul să mă aflu acolo, în acel moment.

Pe stradă poți găsi liniște și inspirație, dar și zgomot și dezordine, poți să vorbești cu tine însuți sau să-i asculți pasiv pe ceilalți, poți să fii participant sau vizitator, poți să asculți sau să te exprimi - în orice situație va fi o încercare și un câștig!

(Marius Cinteză, 15 martie 2023)

(click pe oricare fotografie pentru slideshow)















































4 comentarii

  • În loc de subtitlu
    J. Demian, 14.05.2023, 09:56

    Simt nevoia de a adauga un crez, o părere (la un text profund, convingător). Orice fotograf fie el cât de talentat ar fi, în momentul în care apasă butonul declanșator, își dorește alături de el ori de ea, un părtaș, un martor al momentului. Pe nimeni altcineva decât pe însuși aparatul de fotografiat. Retina ochiului uman poate discerne milioane de imagini dar nu le poate reda decât cu ajutorul cuvintelor... Ori asta ne trimite în lumea unui altfel de talent...

    • RE: În loc de subtitlu
      Marius Cinteza , 14.05.2023, 16:45

      Va mulțumesc tare mult!

  • Exceptional
    Gabriela Panțu, 14.05.2023, 13:42

    Lumea prin ochii lui Marius are un farmec aparte, pare întotdeauna dezvăluită atunci când emoția poattă o aură de discreție și rafinament, fiecare detaliu fiind în armonie cu ideea pe care se construiește imaginea.Un artist deosebit.

    • RE: Exceptional
      Marius Cinteza, 14.05.2023, 16:46

      Iti mulțumesc frumos, Gabriela!

Publicitate

Sus