27.06.2023
Monica Stoian
Nu cunoșteam atunci oamenii după nume, după vârste. Îi știam după timbrul vocii, după miros, după micile detalii pe care nimeni altcineva nu le vedea. Tanti Roaită mirosea a minciunele și biscuiți de casă. Ca niște biscuiți trași prin mașină erau degetele ei, mereu în căutarea de cute și scame imaginare. Octavian mirosea a tutun și a vaselină. Fiecare casă avea mirosul ei. Toate casele erau mari, le priveam cu capul lăsat pe spate. Ca un Gulliver peste timp, m-am întors acolo. Mi-au rămas casele mici.

Augustin Bănică
Umbla pe faleză cu buzunarele doldora. În ciuda bărbii neîngrijite care-l făcea să pară un arici de mare purtat prin cotloanele prăfuite ale singurătății, părea oricând pregătit să scoată la iveală bureți, pandișpan sau un porumbel din joben. Se lăuda că l-a primit cadou de la un mare circar, alții ziceau că era de la taică-său și atât i-a rămas când circul l-a lăsat în Vamă fiind doar un pierde-vară. Jongla sticlele goale de bere pentru altele pline, asta în tinerețe, acum nu mai schimba nici locul în care cerșea.

Alex Caragian
Cât mai costă o clipă de timp? Arătarea îi răspunse fără a-l privi de sub umbra glugii: nu vând la bucată; nu am timp de pierdut cu mărunțișuri, ori iei tot timpul, ori te va lua el însuși pe de-a întregul. Fie, cât? Un argint. Nefericitul băgă mâna în buzunarul găurit și o scoase goală. Rămase apoi cu palma deasupra ghearei întinse vreme de câteva veacuri măsurate într-o clipire de gene. Piese căzură. Cât e aici? Un argint. Întreg? Numără dacă nu crezi. Fie, acordat. Orbetele nu știa să numere.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2023, grupul are 11.430 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus