Gabriela Rus
Ca atâtea studente sărace, își vindea în vacanța de vară trupul privirilor libidinoase. Era preferata clubului de fițe de pe malul mării, unde ea dansa la bară. Strălucea ca un diamant lichid și folosea asta ca pe o carapace de o duritate de nepătruns. Privirile lor se loveau de o oglindă, reflectând înapoi mizeria propriilor gânduri lascive. Înăuntru era în control doar ea, își spunea. Dar rușinea săpa cu viermi invizibili șanțuri adânci în carnea ei. Iar ea întorcea privirea. Erau răni pe care refuza să le vadă.
Arthur Ianoși
Îmi petrecusem vacanța de vară mai mult pedepsit decât distrându-mă. Ai mei mă prinseseră fumând și din motive tehnice mă exilaseră, ca pe un Napoleon în dizgrație, la bunicul din partea tatălui. Fost colonel de armată. Făcea instrucție cu JE de se auzea în toată Palilula. Îmi punea Deșteaptă-te române la 6 dimineața și motivațional mai arunca și-o găleată de apă pe mine. Hai că e treabă de făcut. Uite, pe melodia asta l-am conceput pe ta-to. Hai, mai cu veselie golane. Ce mai dădea bunică-ta din șolduri. Mai fumezi?
Lucian Domșa
No hai mă Gheorghe, i-a strigat Todor ficiorului, ieșind din conie. Leagă boii la car și haida să merem. Băiatul s-a scărpinat în cap. D-apăi mă ticule, tră' s-aburc ruda și-i tare grea. Nu poci de unu' sângur. Ptiu, bată-te norocu', i-a zis bărbatul, scuipând în palme. Cân' am fo' de-o samă cu tine, tăte le făceam numa' io. Mei adă boii din grajd. S-a apropiat de car și s-a aplecat. A ridicat lamba. O ruginit bine, a mormăit el înciudat, scăpând o înjurătură printre dinți. Îmi trăbă musai o lambă, da' una bună.
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2023, grupul are 11.430 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).