02.07.2023
Georgeta Diaconu
Uau, bunicule, mai scoate-i o dată, te rog. Uau, chiar ești iron bunic. Pot să-i spun și lui Matei? El n-are bunic cu dinți de fier pe care-i scoate când vrea. Ada de la grădi are aparat dentar, dar tu, uau, ai dinți de intergalactic. Peste un an voi avea și eu dinți de fier? Mi-a citit mama că vine Zâna Măseluță, schimbă pe furiș dințișorii de lapte ai copiilor cu dinți tari, de oțel. Seara îi vom pune amândoi în păhărele ca pe niște armuri. Și vom râde de bunica, ha, ha, care-ți taie mărul feliuțe, feliuțe.

Florentina Ghițescu
Am sau poate n-am, habar nu am. Când eram copil aveam timp, am crescut, și nu mai am. Când eram tânără aveam iubire, a trecut timpul și acum nu mai am. Când eram tânără copiii aveau nevoie de mine, acum nu mai au. Are vreun rost să privești înapoi sau n-are? În unele zile cred că are, atunci când se perindă prin fața ochilor oameni și întâmplări. Azi parcă nu are, e nor afară și mă dor toate oasele, nu am putere să mă dau jos din pat. Sună telefonul. Mama, vin la tine să bem o cafea. Zâmbesc și pun ibricul pe foc.

Sanda Burță
Ar fi vrut să aibă o pușcă. Avea un pian cu coadă. Un singur deget i-ar fi trebuit. Și-un trăgaci. Avea 10 degete condamnate s-apese clape. Ar fi dat orice pentru o clipă. Aia-n care el ar fi putut s-o ia în brațe, iartă-mă, Lia, sunt un prost care te iubește cu ochelarii tăi cu rame roz cu tot, cu părul prea scurt și fusta prea lungă ori invers, Doamne, de ce nu uităm ce vrem să uităm?, trupul ei alb pe asfaltul roșu, șoferul beat ridicând din umeri, c'est la vie. Recviem pentru viață. Aplauze.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2023, grupul are 11.540 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus