07.08.2023
Florina Hegedüs
Cu plete cărunte, lungi, Bob stă lăbărțat pe-o bancă-n parc. Devitalizat, a căzut în capcana monotoniei, a burții pline și atât. Rar îi lucesc ochii la vreo ecranizare sau când prinde la tarabă-n piață o carte scrisă ca atunci. În fața lui, pe alee, trec parfumuri, roboți, ha-ha-uri, o armonie că-i vine să-și tragă-un pumn în eu, dar nu, mai bine-și reprimă dorința, haos minimal, mai bine-și mângâie amintiri cu muzică bună, ploaie și fete despletite, dansând goale, cu coronițe de iasomie pe cap. Ehh, Woodstock.

Sanda Burță
Într-o zi, Piotr a refuzat să mai coboare-n mină. Ta-su l-a țintuit de peretele dinspre răsărit și icoana Fecioarei îi împungea umărul stâng. Ți s-a făcut de lumina soarelui, mă?, răcnea bătrânul și Piotr tăcea cu ochii holbați la pumnul ăla negru de cărbune. Apoi, lucrurile s-au limpezit, unii au rămas să sfârtece burdihanul pământului, altul a plecat să caute lumina. A găsit-o-ntr-o tufă-nflorită-n care cânta o mierlă. I s-a făcut de zbor. Acum sfârtecă iar burdihanul pământului. Mai bine-așa.

George Dometi
Unde? În pădure. Cine? Pădurarul. Ce? Tăia. Cum? Cu toporul. Unde, cine, ce le deducem cu măiestrie prin sintagma. Eh, era verdele ciopârțit de o mână pricepută. Cum-ul nu-l eludăm, îl descriem fără prea multe încărcături. Sevă împrăștiată, frunziș alandala, crengi și scoarțe răvășite de tăișul de oțel. Spațiul strâmt a fost creat. Vedem un bocanc ce calcă flori aromatice din specia celor ce cresc cățărându-se pe alte plante. În urma pădurarului parfumul florilor se amestecă cu transpirația lui.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2023, grupul are 11.680 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus