10.08.2023
Andrei Huțuleac
S-a trezit într-o dimineață, și-a pieptănat barba și pe urmă s-a așezat pe marginea universului. Și-a scuipat în palmă și s-a aplecat leneș după o mână de praf. Ce dracu să fac? Pe vremea aia Dracul încă nu apăruse dar în mod ciudat expresia exista. Ce dracu să fac? Cine dracu a mai văzut creație în condițiile astea? Frig, întuneric. A-nceput să frământe coca cu ciudă. O să fac o chestie. Și o să semene cu mine. Și n-o să poată crea decât în frig, întuneric și singurătate. Ca să vadă cum e.

Andreea Grămoșteanu
Stau nemișcată. Dacă nu respir poate trece mai repede. Ce-ai făcut? N-am făcut, am fost. Mama plânge în colț. Dacă nu mi-ar lua-o înainte cu emoțiile, poate aș apuca și eu două vorbe. Ai pierdut trei ani. Îi am în mânecă. Vorbe frânte, fragmente, consoane A, E, I, O. U.ra și la gară. Acolo mă duc, dar din toamnă. Tata e pe repeat, într-un loop vicios. Sunt la jumătatea distanței dintre ei și stau încă nemișcată ca să dau bine din punct de vedere matematic. Deschide șampania că a intrat fata la facultate. Poezie. Nu mă pricep la numărat.

Vlad Galer
Un om nervos lasă din mână piatra și aruncă o înjurătură, începe civilizația. Undeva un om tace pentru că m-a văzut pe mine laș, altul tace că m-a auzit tăcând. Un bătrân măturător m-a învățat că dacă te gândești la toată strada dintr-o dată, nu termini de măturat, te sperii și nici nu-ți face plăcere. Gândește-te la următorul pas și următoarea lovitură de mătură. Apoi, pas cu pas, idee cu idee, ai terminat de măturat toată strada. Nu ai obosit și ți-a făcut și plăcere. Iar asta, prieteni, asta e foarte important.

Andrei Huțuleac
am 18 ani și nu mă distrez deloc la majoratul meu. toată lumea dansează. ei nu știu că e ultima sută de metri? când vine vorba de asta am tunnel vision și combustibil cât să-mi ajungă până departe. n-am fidelități și nici idei preconcepute. doar visul de a-mi face brățară de aur din meserie și de a schimba lumea cu arta mea. zâmbesc. zâmbește și ea. n-o să ne mai vedem niciodată. eu o să dau la teatru. mai întâi București și apoi marile scene ale lumii. am stat în lanțuri atâta vreme. 3,2,1 start.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În august 2023, grupul are 11.680 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus