Vlad Mușat
Am luat toate premiile posibile pentru Jurnalul unui deținut, dar filmul ăsta despre o familie hăituită de comuniști nu va fi cea mai bună peliculă produsă de mine. Am gata o poveste mult mai bună. Totul trebuie să se termine cu acest ultim film, care va apărea în ziua în care îmi închei socotelile cu viața. Scenariul e despre un copil care descoperă în podul casei, documente oficiale păstrate de tatăl său, fost torționar și om influent în timpul dictaturii. Printre documente, un jurnal.
Melania Kaitor
Era încă vreme de iarnă și își luase douăzeci de maieuri pe sub bluză, trei perechi de indispensabili și un alendelon jerpelit. Trecuse vama pe la Nădlac și acum se afla într-un tren încălzit care ducea la Mako în Ungaria. Când veniseră controlorii era bolnav de transpirație. După două ore îl vedeai în piață zgribulit, cu o bere în mână și o țigară din care trăgea repede. Vânduse tot ce avea pe dedesubt și urma să cumpere copiilor de acasă de mâncare și câteva dulciuri. Venea Paștele și în comunism.
Marina Borzescu
Chiar este sexul necesar? Cum să nu fie necesar, izbucni producătorul, ai văzut tu vreun film bine cotat fără scene toride? E și ăsta un mod de a-ți satisface nevoile creative în viață. Tipul ăla sare pervazul după ce o seduce pe soția magnatului corupt, spionii au mereu aventuri. Nu e un film cu martorii lui Iehova, nu? Dar acțiunea filmului e în Siberia, la minus 50 de grade. Ce are? Filmează amanții în tren, cum a făcut regizorul în Sonata Kreutzer, vreau un rating maxim altfel ne scufundăm, ce nu înțelegi?
Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).