22.10.2023
Florentina Ghițescu
Vreau să fiu mare. O să înțelegi când o să fii mare. Vreau să fiu mare să înțeleg de ce a plecat tata, vreau să fiu mare să înțeleg de ce plânge mama. Vreau să fiu mare să înțeleg de ce râd copiii de mine la școală. Am crescut. Dar nu reușesc decât să mă strecor prin viața asta mic și neînsemnat, prelingându-mă pe lângă ziduri, ținând ochii în jos, evitând orice contact cu oamenii. Nu mai vreau să fiu mare, vreau să fiu mic și să înțeleg cum e să fii iubit. Nu mai vreau să fiu mare.

Paul Dârvariu
Fată, a-nceput să mă enerveze scârba asta mică. Acu' parcă-mi pare rău c-am adus-o să ne măture păru' dă pă linoleum și că l-am sfătuit pă șefu' să-i dea scaunu' lu' săracu' Sile. I-am pus foarfecele-n mână și-am ajuns să-mi fure clienții. Cică îi programează pă internet. Să-i vezi cum stau ca cățeii pă scaune, cu ochii în curu' ei. I-am zis: fată, fii cuminte, vino și tu cu o fustă mai lungă, sau în blugi, ca noi. Ce crezi că mi-a răspuns, obraznica? Mersi dă sfat, tanti Zițo, dă mâine vin și fără chiloți pă mine.

Dan Banu
În fiecare sâmbătă, când ceasul din turnul palatului însemna în tăceri miezul nopții, ea punea deoparte câte un minut, adunându-le cu răbdare unul câte unul, în așteptarea clipei în care avea să-și lepede rochia de crisalidă și împărăția lumească, pentru a se strecura prin gaura de fluture în lumea lepidopterelor, o cupă de mac îmbătătoare, dulce închisoare, în care spațiul și timpul se topeau sub apăsarea unor alte dimensiuni nemărginite, culoarea, mireasma și sunetul și a se lăsa pradă lor.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus