23.10.2023
Nicolae Popescu
Îi aud pantofii Guban pe scări. Ascund revista colorată și scot cartea de română. Zgomotul cheii, ușa se deschide și se-nchide iute. Simt imediat mirosul de-afară: tocăniță de cartofi cu mărar. Intră. Lasă jos sacoșele grele de pânză. Are coc înalt și rochie galbenă de poplin, cu flori și fundițe la umeri. Zâmbetul ei încălzește camera cu bec chior. Vine cu brațele deschise spre mine. Îmi scufund nasul în rochia ei. Mmm, ce bine, trag în piept parfum de lăcrămioare. Ridic ochii: Săru'mâna, mama, ce mi-ai adus?

Florentina Ghițescu
Sper că nu ai de gând să vii cu mine îmbrăcată așa? Bătrâna s-a privit în oglindă, părul alb contrasta cu rochia înflorată și mărgelele galbene de care nu se despărțea. Pantofii negri nu se prea potriveau, dar erau foarte comozi. Este o înmormântare, bunico. Draga de ea, mă crede dementă. Îmi doresc să descopere iubirea. Știu, draga mea, în drum spre cimitir trebuie să ne oprim să luăm trandafiri roșii și să nu uiți să iei casetofonul că vreau să mai ascultăm o dată cântecul nostru, bunicului i-ar plăcea.

Ionuț Tuhoarcă
Am fost odată la un local cu striptease. Fete frumoase. Aveam paișpe primăveri. Nu puteam să pronunț paisprezece. Aveam strungăreață. Apropo de asta, vreau s-o salut pe gagica mea din liceu, Nicole. Îți aduci aminte, fă, când fumam la budă și mi-ai zâmbit, fă. Când mi-ai arătat curu' și mi-ai zis. Asta-i meseria mea, fă. Am doi plozi, fă. Cu una, n-o cunoști tu. Antonio și Tinel. Ăsta-i ăla micu, fă. Uite aici poză. Familie fericită, fă. Ce spuneam? Striptease? A fost frumos.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus