24.10.2023
Dan Banu
Femeia apucă pătura de-un colț și îl înveli cu grijă pe bătrân. Îi căută palmele și găsi aceeași poză ca-n fiecare dimineață, un el și-o ea, copii aproape, stând țepeni unul lângă altul. Bănuiau că era prima lui dragoste, dar nimeni nu putea spune. Ți-am zis tataie să lași poza aici, la cap. Știu că ți-i greu, la toți ni-i și așeză poza pe noptieră. Abia atunci văzu opincile. Vasileee. Femeia îi arătă soțului încălțările. Apoi îngroziți priviră poza. Băiatul avea în picioare papucii bătrânului.

Alice Bancu
Voia să-și antreneze memoria rămasă, așa că număra. Trei vampiri, un clovn. Nepoata lui se deghizase în prințesă și primea copiii la petrecerea de Halloween. Două fantome. Ciudat - o doamnă vag cunoscută, îmbrăcată ca un star de cinema din tinerețea lui. Îl salută înclinându-și grațios capul și-i oferă o bomboană. Dora? Femeia surâde și duce arătătorul la buze, respectând scenariul de film mut. Credeau că a ațipit. Dimineață l-au găsit tot în fotoliu, ținând în mână fotografia soției și un ambalaj vechi de caramea.

Elena Fermuș
Ambală pizza și o așeză în rucsac. Suzi, chérie, grăbește-te. Te așteaptă buni. Ok, vin. Ia un taxi, nu mai tăia Cișmigiul pe role, că se răcește pizza. Asta-i bună, maman. Două minute la microunde și c'est tout. A pus rucsacul pe umăr și a ieșit ca o vijelie. Și cum se dădea ea cu rolele pe alee, numa' ce dă nas în nas cu Lupu. Adi Lupu, coleg din generală. Ce bine ai crescut, Suzi. Și ce bine miroși. A pizza. Fata deschise rucsacul. C'est bon? Picnic? Alo, buni, da' de ce ai tu așa poftă mare de pizza? Că c'est fini.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus