25.10.2023
Anca Mureșan
Mi-a atras atenția de cum a intrat în bar. Înaltă, de modă veche, genul de frumusețe rece care te ține la distanță. A cerut o cafea cu rom, s-a așezat la o masă de la fereastră și a scos o carte din geantă. O priveam cu coada ochiului cum își dădea buclele după ureche după ce întorcea pagina. Aș fi vrut să intru în vorbă cu ea, dar nu știam cum. După vreo oră, mi-am făcut curaj și l-am rugat pe barman să îi ducă din partea mea un pahar de șampanie. Doamna e soția mea și nu bea șampanie, a șuierat el printre dinți.

Marilena Demian
Căruțul de butelii era prețios. Cu el cărai nu doar butelia la încărcat, ci și sacul de făină, sacoșa cu sifoane și, mai ales, blocurile de la ghețărie, pentru răcitor. Cazanul cel mare era pentru fiert rufe și făcut săpun. Cazanele mici pentru gem și zacuscă, se puneau la fiert pe pirostrii în curte și se amesteca des cu linguroiul de lemn. Cratița era pentru fiert conserve în sticle și borcane. Toporul bine ascuțit despica lemnele tăiate cu joagărul. Nimic nu lipsea din gospodărie, doar oamenii ei nu mai erau.

Cecilia Fofiu
Placa de vinil din coperta Donna Summer fâșâie disco în camera lui, în psihedelicul nopții. Zâmbesc știind că mai sunt și eu în lumea aia. Deschid ușor ușa să nu frâng magia dar mă aude. Mă privește fix din fotoliul luminat vag de veioza cu pălărie strâmbă, dansați domnișoară? Doar dacă primesc un Carpați fără filtru. Râdem împreună a suta oară de momentul Moroder când din timiditate, prietenul lui l-a trimis să mă invite la dans. Ai ajuns doar piele și os draga mea, ce ne facem? Ascultăm I feel love, dragul meu.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus