29.10.2023
Răzvan Drăgoi
Wohin bringen Sie uns?, spusese, iar răspunsul la întrebarea despre unde mergeau fusese o lovitură cu patul puștii în gură. Mărșăluiau încolonați. Oarecum, la fel de triști. Unii pentru că pierdeau războiul, ceilalți pentru că mai aveau un singur lucru de pierdut. Aici, după atâția ani, a rămas un grilaj pe care scrie că munca te face liber. Ce e în spatele lui? Poate că toată istoria dezumanizării. Poate toată frica și teroarea. Sau, poate, nu mai e nimic. Încotro mergem, de fapt? Wohin bringen Sie uns?

Florentina Ghițescu
Farmacia unde lucra mama era lipită de banca orașului. Când mă întorceam de la cămin, elaboram, împreună cu fratele meu, planul pentru spargerea băncii. Cu fiecare vizită la mama la serviciu eram mai aproape de soluție. Pe atunci nu văzusem La Casa de Papel. Știam ce vom face cu banii, eu mi-aș fi luat păpuși și fratele meu o mașină teleghidată. Într-o zi, când ne agățasem de grilajul de la geam pentru a-l testa, a venit paznicul și ne-a dat câte o acadea. Am renunțat. Eu am ajuns polițist criminalist.

Cristina Daniela Dumitru-Pascal
Rămăsese singur, putea să facă orice, dar îl intrigau zgomotele din perete. Îndepărtă grilajul de la aerisire și ascultă. Nimic. Spațiul era destul de mare și se strecură ușor. Întuneric. Tremurând aprinse lanterna telefonului. Încremeni. Era într-un oraș. Oamenii, căzuți pe lângă ziduri, cu umflături și pete negre pe trupuri. Cu sânge curgând șiroi. Săraci sau bogați mureau la fel. Șobolanii alergau de la un corp la altul cu bucăți de carne în gură. S-au oprit. Îl fixau. Visează urât. A adormit în gura de aerisire.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În octombrie 2023, grupul are 11.950 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus