15.11.2023
Ina Moldoveanu
Te trezeai primul, îți spălai partea ta de trotuar, te spălai și tu în fântâna arteziană din mijlocul pieței, te fardai în ciobul de oglindă, și-ți accentuai lacrima neagră de pe obrazul stâng. Nasul tău roșu era o mingiuță din cauciuc, căreia i-ai tăiat o bucată, iar costumul de clovn era reciclat de la pubela de gunoi. Copiii spărgeau imensele tale baloane de săpun. Fetița cu ochii verzi te privea cu duioșie în timp ce-ți punea moneda în cutie. Micuței tale nu-i plac clovnii și nici baloanele de săpun. Lași mereu o monedă și-o lacrimă.

Andra Toropoc
În ziua de spălat lăsam joaca și-mi duceam lighenașul lângă cel mare la care robotea bunica. Punea detergent, puneam și eu, copiam mișcările și-mi afundam mâinile în apa caldă cu clăbuci frecând de zor. Porneau de-acolo globulețe transparente care urcau dincolo de obrajii mei plutind spre cer. Prin ele vedeam soarele-n zâmbetul bunicii care atârna rufe la uscat. Aromea a curat, păpușile așteptau rochițele, vara era în toi și viața era simplă, clipă rotunjită umed pe vârful nasului care-și inhala din plin fericirea.

Andrei Lămureanu
Hainele țipătoare și fardul gros nu îi puteau ascunde privirea. Avea ceva nefiresc în ochi. Ceva Cumplit. Copiii însă roiau în jurul său, într-o hărmălaie veselă, iar el împărțea cu ambele mâini flacoane cu săpun și zâmbete largi. Era, firește, un simplu clovn, la o zi de naștere. În dimineața următoare era însă de negăsit, dispăruse împreună cu toți copiii. L-au căutat zadarnic luni, chiar ani, poliție și părinți disperați. Și astăzi, uneori, deasupra Orașului fără Copii, plutesc colorate zeci de baloane de săpun.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În noiembrie 2023, grupul are 12.090 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus