15.11.2023
Monica Bologa
Bătrânul stă pe șanț, în fața casei. Niște copii de pe uliță îi tulbură liniștea. Un băiețel suflă printr-un cerculeț baloane multicolore iar copiii alergă după ele să le prindă. Unul i s-a spart bătrânului de barbă, altul de genunchi, câteva de pălărie. Deodată, s-a ridicat și a plecat. A intrat în casă, a legat o sârmă de un inel din acela de plastic de draperie, a pus într-un pahar apă și niște detergent de vase, apoi a ieșit. Seara l-a găsit nevastă-sa suflând baloane în grajd, peste vacă și cele două pisici.

Răzvan Drăgoi
La Oimyakon, Ivan a făcut un balon de săpun care, firește, a înghețat pe loc. La Washington s-a interpretat simbolic gestul, că, uite, rușii vor să ocupe toată planeta. La Moscova s-a sugerat că Ivan era, probabil, agent infiltrat, sugerând că Rusia trebuie încarcerată într-o închisoare de gheață. La Beijing s-au interesat dacă nu cumva siberianul ar vrea să cumpere niște gheață. La Bruxelles, s-a constatat încălcarea drepturilor baloanelor și Ivan a fost declarat terorist. Ivan avea 3 ani. Și mai avea săpun.

George Dometi
Unii au deficiență de auz, alții de vorbire, el are deficiență de viață. În criptă, așezat pe un stern descărnat, rodea la oasele unui fost soldat. Așa i-au zis că o să-l primească și pe el în rândul cadeților. Hai, pârlitule, termină-ți ospățul și dispari. Marș la locul tău, sărăcie. De unde ai venit? Nu vezi că ești slab ca o scoabă și mic ca un balon de săpun. Poate te spargi pe drum. Cine să te trimită pe tine la război? Nici în linia întâi nu te pot băga. Or crede ăia că ne trimitem țâncii.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În noiembrie 2023, grupul are 12.090 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus