21.11.2023
Carmen-Ecaterina Ciobâcă
Stăteam la masă îngânând un colind. Războiul luase sfârșit. Eliberatorii făcuseră-n biserică iesle pentru cai. Ne-a stat inima-n loc când au izbit ușa de perete. Pe mama au dus-o în grajd. Într-un târziu au luat vaca de funie și-au plecat pe șapte cărări. A doua zi au luat porcul. A treia zi mama a tăiat cocoșul cel gras. De-atunci ne-au lăsat în pace. Iarna am mâncat cartofii păstrați pentru porc. La topirea zăpezii, un mal de pământ s-a rupt în grădină. Casca neagră cu stea roșie lucea nerușinat în soarele viu.

Alex Caragian
Se târî spre marginea patului cu un damf ce o convinse pe preoteasă să se prefacă a dormi-n continuare. Călcă pe sticla goală ce se rostogoli și sparse liniștea crudei dimineți. Își făcu loc printre dracii din curte ce se holbau înmărmuriți, căci nu-și aminteau de când nu-l mai văzuseră treaz la ora aia. Dracii să vă ieie de draci, scârnăviilor. Vă trăbe carne? Vă voi da-o. Săpă o gaură-n cer pentru a-i face loc creatorului său să se strecoare. Agheasmie își puse armura pentru cea din urmă dată.

Cristina Daniela Dumitru-Pascal
Ce faci, l-am întrebat? Nu vezi? Îl privesc. E întins pe pat și albul camerei îi accentuează paliditatea. Picături de sudoare înghețată îi strălucesc pe frunte. E liniște. Am în gură un gust ca de metal, îmi spune. De metal negru. Gustul morții. Deschid gura să îi răspund, dar cuvintele mele amuțesc. Stă nemișcat de câteva ore, mâna dreaptă e plină de hematoame, de mână stângă îl ține Dumnezeu. Se ridică, zâmbește și pleacă. Pe perete rămâne scris, s-a mai stins o zi, acum îmi caut tăcerea cu capul ud în ploaia de ieri.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În noiembrie 2023, grupul are 12.090 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus