24.11.2023
Ruxandra Comșa
Satul strânse brăcinarii peste ițari, încălță opincile și porni cu noaptea-n cap spre târgul dintre dealuri. Mitu, lăsat de mă-sa să grijească de orătănii, zburătăcea găinile când auzi avioanele. Făcu mâna streașină și văzu cum începură să cadă. Primul pachet nimeri în troaca porcilor. Ăștia flămânzi tăbărâră și, până să ajungă Mitu, haliră tot. Al doilea se blocă în horn și ultimul aproape nimeri privata. Mitu dădu fuga să alunge roiul de muște verzi. Adună totul cu sârg și citi pe silabe: Plescoi sausages.

Florentina Ghițescu
Și nu s-a mai oprit. Prima dată mi-a căzut un dinte. A venit zâna măseluță și mi-a adus o mașinuță. La al doilea nu a mai venit, mi-a zis mama că e normal, mi se schimbă dinții. Când mi-a căzut la examen Luceafărul nu am știut să scriu despre căderea spiritului în materie și am făcut liceul la seral. Aici am întâlnit-o pe ea care mi-a căzut în brațe de la prima întâlnire. Acum iar au început să-mi cadă dinții și nimeni nu îmi mai aduce nimic. Pensia nu îmi ajunge să îmi fac lucrare. Aștept să cadă ceva din cer.

Andra Toropoc
Avea 12 ani și o viață grea, ca să reziste se imagina în cărțile citite. Acum era Cosette, mama îi murise și niște rude o luaseră la ei. Nu se purtau urât, dimpotrivă, îi cumpărau lucruri frumoase și spuneau tuturor câtă strădanie depun ca să-i fie bine. Dar aseară au obligat-o să se dezbrace de hainele noi în timp ce o filmau. I-au prins în imagini groaza din ochi odată cu goliciunea. Au amenințat-o să facă tot ce i-au cerut. Târziu a adormit, ghem precum Cosette, în cenușa unor măști desprinse de pe suflete hâde.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În noiembrie 2023, grupul are 12.090 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus