26.12.2023
Când ești româncă și ai prieteni străini de România, în momentul în care începe să se lege prietenia, de cele mai multe ori, unul dintre lianți este Contele Dracula.

Eu, româncă, puneam acum ceva ani cărămidă peste cărămidă într-o delegație în Germania, la o prietenie cu niște tineri nemți, pasionați de mit și legendă, mai puțin de istorie.

Timpul a trecut, prietenia s-a legat frumos. Am trecut din spațiul de job la cel "când vii în De / Ro, stai la mine, îți arăt eu cum e de fapt pe aici, ce se mănâncă și bea, unde sunt plimbările alea de călător, nu de turist și tot așa".

După ce eu am văzut Berlinul altfel, a venit vremea să vadă și ei Brașovul și mai ales Branul altfel.

Și ne-am dus, eu cu manualul de istorie la mine. Bine, nu chiar cu el, dar cu Vlad Țepeș și mitul la purtător. Și cu un audioghid de care am aflat dintr-un reel de pe TikTok.



Prietenii mei, pasionați de paranormal, în primul rând, de fantome și vampiri și în căutarea unor alte distracții decât cele obișnuite, au vizitat Castelul și apoi între două bulzuri și trei pălinci, au dat o tură prin Bran cu audioghidul la ei, căutând vampiri.

Ioi, să spun așa, câtă distracție. Nu știu să zic dacă de la palincă, vremea de toamnă care îngheța un pic mâinile fără mănuși, aventura care îi făcea și pe ei călători sau era audioghidul per se. Audioghid pe care l-am ascultat și eu, că altfel nu puteam povesti despre el.

În primul rând, noi, firi independente, nu căutam un tur al Branului cu un ghid care să ne povestească de Vlad Țepeș și Bram Stoker, despre Contele Dracula și filme de Hollywood. Căutam să ne plimbăm în ritmul nostru, să ne oprim când aveam chef să bem o cafea, să putem face liniștiți poze, practic, să simțim concediul, nu să alergăm și să bifăm puncte de interes.



Apoi căutam povești, nu istorie și date exacte despre încheierea tratatelor lui Vlad Tepeș cu negustorii brașoveni. Audioghidul a fost o surpriză uber plăcută în privința asta. E o sumă de povești, scrise simplu dar pătrunzător, despre personaje pe de-o parte din folclorul nostru: strigoi care bântuie locuri unde au avut loc crime, iar pe de altă parte, personaje căutate clar într-o vizită la Bran: vampiri și Dracula.



Audioghidul e o plimbare de maxim 2 ore, prin Bran, prin locuri bântuite de spirite, atinse de paranormal. Sunt 13 povestiri un pic întunecate în format letric și audio, fiecare însoțită de o fotografie. Sunt legate printr-o hartă, care unește locurile cu un fir roșu paranormal. Pe lângă vocea naratorului audioghidul are și efecte sonore, care ajută la cufundarea în poveste, cu mai multă ușurință.



Ne-am distrat în plimbarea noastră altfel. Am făcut și poze, am râs o mulțime, ne-a pus un pic pe gânduri lipsa agrementului în zonă și ne-a bucurat și mai tare că la Bran am putut face Turul lui Dracula, care ne-a scos din amorțeală și pensiune, și ne-a oferit un alt fel de distracție.

Pentru cei care merg la Bran și vor să facă ceva mai mult decât să viziteze Castelul, iată link-ul pentru procurarea ghidului, disponibil în engleză sau română, depinde cu ce prieteni mergeți însoțiți: GoGoTour

0 comentarii

Publicitate

Sus