17.12.2023
Cunoașteți denumirea "fotoliu cu urechi"? Eu n-o știam, deși am trăit mulți ani în casă cu un astfel de posesor de urechi. Dar, acceptând în 2023 din nou, după o oarecare pauză, să traduc din germană o carte în care acest obiect joacă un rol important, am căutat ce înseamnă "Ohrensessel" - literal "fotoliu cu urechi"; astfel am aflat uimită că exact așa se numește și în limba noastră, nu doar în limba lui Thomas... dar n-o să dezvălui acum numele scriitorului, așa că voi zice: nu doar în limba lui Goethe. Apoi am intrat și pe google ca să văd cum arată și am văzut cât de multe oferte de fotolii cu urechi există, care de care mai elegante (fotoliile, nu urechile...). Mi-am dat seama cât de bine i se potrivește denumirea, la propriu și la figurat, fotoliului verde al copilăriei mele, verde ca bradul care îi stătea alături de Crăciun, verde ca mobila în compania căreia se află acum.

Aș dori să le împărtășesc și cititorilor povestea lui. Așa că încep să răsfoiesc prin noianul amintirilor mele, al amintirilor fotoliului de fapt, și prin noianul fotografiilor mai vechi și mai noi, și-mi dau seama la câte a fost el martor. Martor tăcut sau discret.

Mă gândesc să-l caut mai întâi în pozele din tinerețea alor mei, ca să văd dacă are ceva a-mi povesti. Nu îl găsesc... Era probabil "un pic" mai încolo, în altă cameră din apartament, nu în centrul atenției, unde a ajuns abia odată cu următoarea lui misiune...

Stați! L-am găsit. Iată-i pe părinții mei, iubiții mei părinți, în casa "mea" părintească, stând de vorbă și zâmbind, iar tata stă comod pe fotoliu. Oare ce-și spuneau? Îi făcea el iarăși o declarație de dragoste, spunându-i cum s-a îndrăgostit din prima clipă de ochii ei verzi și luminoși în care se pierdea efectiv de atâta iubire și admirație? Sau îi mărturisea ea cum îl admirase încă înainte de a-l cunoaște, când mergea la teatru la piesele lui de succes și cât de fericită a fost când chiar a făcut cunoștință cu renumitul dramaturg? Mama pare să țină în mână acum vreo trei sferturi de veac... un celular ultimul răcnet, nu-i așa? Dar să lăsăm gluma deoparte. Adaug doar că, atunci când se așeza mama pe fotoliu, verdele lui accentua și mai mult verdele frumoșilor ei ochi.

Părinții mei, Marie-Claire și Mircea Ștefănescu (tata pe fotoliul cu urechi), înainte să mă nasc

Cel mai interesant a devenit fotoliul când, după apariția unui copil în casa părinților mei, a apărut la un moment dat și Moș Crăciun, că doar așa se cade, nu? Copila fiind de o cumințenie exemplară (iar adulta fiind de o modestie exemplară), an de an Moșul a venit cu sacul plin. Unde se așeza Moșul, luând pe rând în brațe câte un copilaș sfios, dar fericit că-l vede și mai și capătă un dar? Pe fotoliul nostru cu urechi, ați ghicit! Și voi căuta să n-o plagiez pe verișoara mea Nicole Sima care a scris cu ani în urmă o poveste de Crăciun atât de frumoasă la LiterNet, Cred în Moș Crăciun!, așa că voi cita din ea aceste rânduri care, în fiecare an de Crăciun când le recitesc, mă fac să mi se umple ochii de lacrimi - de emoție, de tristețe, de bucurie...

"Memorabile... au fost momentele pe care am avut privilegiul să le petrec în casa dramaturgului Mircea Ștefănescu, unchi prin alianță, fiind căsătorit cu o foarte dragă mătușă de-a mea. Fiica lor, Daniela Ștefănescu (la rândul ei, astăzi, scriitoare, traducătoare și redactor de limbă germană), avea onomastica pe 17 decembrie, de sfântul Daniel. Fiind atât de aproape de Crăciun, părinții ei organizau o mare petrecere, serbând ambele evenimente. Nu lipsea bradul frumos împodobit și, mai ales, nu lipsea Moș Crăciun în carne și oase (întruchipat - am aflat mai târziu - , de către actorul Mircea Șeptilici, care se machia și își punea costumul împrumutat de la teatru, în baie). El ne lua pe fiecare pe genunchi, ne întreba dacă am fost cuminți, dacă știm o poezioară sau un cântecel și apoi ne dădea darul pregătit cu grijă de către mătușa mea. Pentru acest eveniment special, bunica îmi cosea o rochie nouă, iar mama repeta cu mine «piesa» cu care urma să mă produc. Ce de emoții!"

Nicole și Moș Crăciun, la noi pe fotoliu

Așa este cum scrie verișoara mea. Mătușa ei, adică mama mea, era organizatoarea acestor evenimente care făceau copilașii fericiți... Încă o dovadă a toleranței religioase din casa noastră. Chiar dacă prin religia ei ea nu serba Crăciunul în adevăratul său sens religios, la noi pomul de Crăciun împodobit de părinții mei și mai târziu și de mine era la loc de cinste. Tradițiile creștine și iudaice se împleteau armonios la noi. Cadourile erau ascunse în dulapuri și sertare de mama, așa cum facem noi acum pentru nepoți. Părinților mei le trebuia fantezie, cum ne trebuie nouă acum, pentru a găsi ascunzișurile pe care să nu le descopere cumva cei mici înainte ca darurile să ajungă în sacul Moșului.

Când îi revăd în poza de mai sus barba, mi-amintesc cum un copilaș mai temerar a încercat să i-o smulgă, dar, fiind bine fixată de cel obișnuit cu machiajul pentru scenă, nu i-a reușit. Ai mei și restul părinților or fi răsuflat ușurați, după ce le stătuse inima-n loc că misterul va lua sfârșit, smuls de mâna unui copil.

Așa arăta el - bine-cunoscutul Mircea Șeptilici - când își scotea apoi în baie costumația și apărea, sunând la ușă, ca oaspete "la patru ace". Și-mi aducea din partea lui un cadou în plus, căci doar era serbată și onomastica mea.

Mircea Șeptilici, mama, păpușica și cu mine
Stau lângă tata pe fotoliu: par să-mi fi plăcut de mică bijuteriile mamei

Fotoliul nu a râs de zâmbetul meu știrb, când mi-au căzut chiar dințișorii din față, din contră, îmi amintesc cum m-a făcut să mă simt că sunt plăcută și fără dinți și pot avea curajul să surâd.

Cam știrbă...
Cu buna mea prietenă Gaby și vărul ei primar, micuțul Andrei
Poză tot de-atunci, cu bradul și fotoliul în fundal. Sunt cu prietenele mele Alexandra, Saviana și Nana, cu colegii de clasă Ursula și Mircea, cu Andrei și, desigur, cu verișoara mea Nicole, cea mai mare dintre noi

Mi se pare momentul cel mai potrivit ca să citez din tatăl meu, și anume din Caietele Danielei, în care notase pentru mine, pentru mai târziu, evenimente, "perle" și tot felul de pățanii nostime din copilăria mea:

"Într-o zi, Daniela [aveam opt ani, nota D.Șt.] m-a întrebat dacă e adevărat că există Sfântul Nicolae. Îi spun adevărul. Dar Moș Crăciun? În fața acestei întrebări, am avut un moment dorința să n-o mint. Dar am simțit emoția Danielei și, prin ea, am intuit dorința ei ca Moș Crăciun să existe. Ochii mei s-au întâlnit cu ai lui Scumpi [așa își spuneau reciproc părinții mei] și am răspuns: Da, Moș Crăciun există. La urma urmei, încă un timp de iluzii... Destul de curând după aceea, discutând despre cum și când vom sărbători Crăciunul, Scumpi i-a spus că nu există Moș Crăciun. Timp de câteva secunde, Daniela n-a crezut. Apoi și-a dat seama - fiindcă imediat am confirmat și eu - că nu e o glumă, ci e adevărat. Pe figura ei, am simțit decepția. Era emoționată. Mămica i-a spus că Moș Crăciun a fost nenea Mircea. Emoția Danielei a durat până când, declarând că ea le va spune copiilor că știa mai de mult adevărul, mămica a încuviințat: "Ți-am mărturisit adevărul ca să nu râdă de tine copiii. Tu le poți spune că știai mai de mult că Moș Crăciun nu există, dar te prefăceai că nu știi... ca să primești cadouri ca și cum ar fi din partea lui.» Nu ne place s-o învățăm să mintă, dar explicația asta a satisfăcut orgoliul Danielei, și emoția și părerea de rău s-au topit ca prin farmec. Totuși o iluzie s-a dus..."

Acum o să sar peste vreun sfert de secol ca să vă povestesc ce le-a fost dat urechilor fotoliului să audă într-o zi de decembrie în altă casă, cu alte persoane micuțe... fetițele mele. Și atunci, urma ca o iluzie să se ducă... Ne mutaserăm din casa mea părintească din apropierea Gării de Nord și locuiam acum în cartierul Băneasa. Aveam niște vecini cu care ne împrieteniserăm imediat, familia Gladin, cu patru copii de vârste apropiate de ale fetelor mele. Fiica lor cea mare tocmai aflase că Moș Crăciun nu există. Nu mai știu dacă îi spusese mama ei sau alta fusese sursa. Cert este că, în toate problemele mai delicate, era suficient să afle ea, cea mai mare dintre frați, o informație, ca să nu mai fie nevoie să le-o spună părinții și celorlalți trei: erau siguri că ea îi va "seminariza". De teamă să nu-i spună și fetei mele Daita, cu care era de-o vârstă, iar ea să-i zică surioarei Catrinel, cu cinci ani mai mică, am preferat să-i zic eu într-o formă delicată Daitei. Mie cel puțin mi se păruse delicată. Fotoliul mi-e martor. Nu și fetei mele... Până și-n ziua de azi îmi reproșează că i-am spus. Și sunt aproape 40 de ani de atunci. Uneori mă gândesc cu remușcări că, dacă nu-i spuneam eu, și acum, când este mamă a trei copii, ar mai fi crezut în Moș Crăciun, asemenea mătușii ei Nicole care, după cum ați văzut în titlul povestirii ei Cred în Moș Crăciun!, a declarat negru pe alb la LiterNet că încă mai crede. N-aș mai avea probabil remușcări dacă nu mi-ar reproșa-o fii-mea aproape în fiecare an, mai în glumă (sper eu), mai în serios...

Am o poză la care țin mult. Sunt foarte mică, Moșul încă nu venea la noi acasă. Derulez iarăși înapoi filmul amintirilor, ca să v-o descriu, căci în jurul meu și lângă fotoliu sunt niște oameni care mi-au fost dragi până s-au dus în lumea umbrelor... iar de atunci, dragă mi-a rămas amintirea lor.

Sfântul Daniel 1953, în fața fotoliului. În stânga: scriitorul Ion Pas, regizorul Paul Călinescu, scriitorul Radu Costăchescu, regizorul Sică Alexandrescu. În dreapta mea: compozitorul Elly Roman, mama care mă ține în brațe, scriitoarea și traducătoarea Sarina Cassvan, alias Shelly Pas, în fața tatii

Dintre cei pozați, doar pe vărul meu Viorel îl mai avem lângă noi, băiețelul cârlionțat care, îndrăzneț, pare să se fi suit în cârca sau brațele cuiva pe care nu-l mai recunosc, în orice caz mi-a confirmat acum la telefon că nu-l (re)cunoaște nici el. Și astfel aflați și care fusese copilul mai temerar care încercase să smulgă barba Moșului.

*

Mai am niște amintiri prețioase din anii de glorie ai fotoliului nostru cu urechi.

Câtă lume a văzut dragul de el! Dar câte și mai câte o fi auzit: anecdote din lumea teatrală spuse la un "pahar de vorbă" de nenea Sică (Alexandrescu), umor de calitate ieșit cu spontaneitate din gura lui nenea Tudorică (Mușatescu), caricaturi pline de haz făcute la masă, pe un colț de hârtie, de nenea Bebe (pictorul Ion Anestin), replici spumoase din piese rostite de Costache Antoniu, Radu Beligan sau de aceste trei frumoase doamne ale teatrului românesc! Ce voie bună și eleganță în același timp! Alte vremuri...

Actrițele Marietta Deculescu, Silvia Dumitrescu-Timică și Elvira Godeanu, de Crăciun la noi, lângă fotoliu

Dar, din păcate, acestea au fost și vremurile în care comunismul a făcut ravagii. Părinții mei (cum făceau și cei ai micilor mei prieteni) căutau să mă țină sub un clopot de sticlă, încercau să-mi ofere tot ce puteau ei ca să nu simt cât de grele și de rele erau acele timpuri, ceea ce m-a ajutat să-mi amintesc de copilăria mea ca FERICITĂ. Voi puncta totuși discreția fotoliului care, deși avea urechi să audă... a tăcut chitic. Au fost însă atâtea urechi care, auzind ce se vorbea "la un șpriț", au băgat oameni nevinovați în pușcărie. Precum în cazul rămas în dosare drept "cazul Bădescu". Nu l-aș fi pomenit aici, dacă trei mari cântăreți ai Operei române, basul Nicolae Secăreanu, baritonul Șerban Tassian și tenorul Dinu Bădescu, nu ar fi cântat arii din opere în atâtea seri, spre încântarea noastră și a prietenilor intimi ai părinților mei, chiar în fața fotoliului nostru aflat în biroul tatălui meu, dramaturgul Mircea Ștefănescu. El i-a primit cu brațele deschise în casa noastră, după ce pe doi dintre ei regimul îi făcuse să sufere, îi distrusese de fapt ca oameni și ca artiști, acuzați fiind că se manifestaseră dușmănos față de regim - în prezența unor urechi nu la fel de discrete ca ale fotoliului și posesorilor lui, ci ale unor "cozi de topor" din rândul colegilor și al așa-zișilor "prieteni".

Nenea Șerban (Tassian) și Dinu Bădescu, care au alcătuit împreună cu Valentina Crețoiu garnitura solistică numită "de aur" a Operei noastre, au fost condamnați, împreună cu o altă solistă de excepție, Cornelia Gavrilescu, printr-un proces numit "sinistru", la niște luni de închisoare pentru "huliganism politic"; inițial, procurorul ceruse 12 ani de închisoare. S-a făcut și un proces public, un "proces-spectacol", în care cunoscuții soliști au fost înfierați și umiliți de colegii lor. Basul și actorul Nicolae Secăreanu care a rămas tot restul vieții prietenul lor apropiat (și al părinților mei, desigur) nu a acceptat să își acuze colegii, ci a avut curajul să exprime numai cuvinte de laudă la adresa lor.

Martor tăcut, discret a fost fotoliul nostru și când urechile lui au auzit în anii '80 cum Nicolae Carandino și-a citit memoriile din închisorile și lagărele comuniste, tot în biroul tatălui meu, cu tot riscul asumat atunci de ai mei, în fața unui cerc de oameni "cu fermoar la gură" ca și fotoliul nostru. Din nefericire, cronicarul, ziaristul, scriitorul, traducătorul și politicianul țărănist N. Carandino ajunsese să facă ani grei de temniță urmați de domiciliu forțat, din cauza unor guri slobode, unei "diversiuni" și nu numai. Ca urmare a "înscenării de la Tămădău" a fost organizat și în cazul liderilor național-țărăniști, în frunte cu Iuliu Maniu și Ion Mihalache, un proces-spectacol ca în cazul atâtor intelectuali români, în care au fost judecați și condamnați. După eliberarea lui, memoriile lui N. Carandino au circulat în ascuns, doar printre oameni de mare încredere, înainte de a putea vedea, în sfârșit, lumina tiparului, după Revoluție.

Tot fotoliul a fost martor și când Sică Alexandrescu și tata - după ce au decis împreună să-l aleagă pe Ion Caramitru, student la teatru în ultimul an, să-l interpreteze pe Mihai Eminescu în piesa tatii Eminescu - au discutat de-atâtea ori, ca autor și regizor, în biroul tatei despre spectacolul care urma să-l aducă în 1964 în debut, pe prima scenă a țării, pe cel care, mulți ani după aceea, a devenit directorul Naționalului, a cărui sală mare îi și poartă acum numele.

Dar de câte ori ne-a făcut fotoliul să și râdem! Aici, patru doamne amuzate, în jurul unui domn pe care confortul fotoliului cu urechi l-a îmbiat la un pui de somn.

Medicul Saul C., prieten bun al părinților mei, venind în vizită obosit după o zi lungă de muncă - înconjurat de aceste doamne vesele (mama mea, Dora, soția lui, Marcela, cumnata lui și încă o prietenă)

*

Epoca lui de mare glorie s-a încheiat odată cu elucidarea misterului lui Moș Crăciun. Au început alte etape în viața familiei mele.

A venit și timpul să capete o îmbrăcăminte nouă, cea veche fiind, ca și el, puțin uzată. Tot de catifea, tot verde.

Numai că bietul fotoliu a schimbat casă după casă, negăsindu-și locul de fapt - până nu de mult - în niciuna.

Mai întâi a locuit cu noi în Băneasa, în puținii ani petrecuți acolo fiind martorul aflării de către Daita a adevărului trist că Moș Crăciun nu există, după cum v-am spus.

Apoi a dispărut pentru câțiva ani din viața noastră. Nici acum nu vrea să ne spună unde a fost exact și probabil n-o vom ști niciodată. Un mister neelucidat, cum există în viețile multor familii... Cert este că, într-o bună zi, a ajuns din nou la noi, dar în noua noastră casă, unde, negăsindu-și nici aici locul, a stat un timp lângă vechiul lui amic, paravanul japonez, în fața căruia copiii și nepoții noștri sunt pozați oricând îi prindem la București. Dar el, atât de fotografiat în anii lui de glorie, n-a avut parte nici măcar de o poză în acest apartament. Aici sunt trei dintre nepoții mei, în locul pe care stătuse, înghesuit între oglinda cea mare și paravan, fotoliul revenit în mod cu totul neașteptat la noi și care, curând, și-a găsit iarăși un cămin nou, tot provizoriu.

Claire și frățiorii ei Luca și Leia, în vizită în România, în 2021, cu verișoara Isabella doar în poză - pe locul pe care stătuse pentru scurt timp fotoliul cu urechi

De aici a ajuns în casa de la Sinaia a soțului meu. A avut câțiva ani bunicei, să zicem, deși în majoritatea timpului stătea singurel cuc și ne păzea casa, noi fiind la București. Dar, când veneam la munte, a fost martorul câtorva weekenduri și vacanțe frumoase. Și a văzut iar copilași zglobii, înveselind atmosfera. Stând în sufragerie, a participat indirect, din colțul lui, la atâtea mese care de care mai bogate. Iată-l aici asistând la masa la care soțul meu a pregătit specialitatea lui "sticla-n pui", un pui delicios cu un gust fără pereche. Face parte din "gustul" Sinaiei, al acelei case minunate de pe Furnica, din drumul spre gondolă, spre Cota 1400 și 2000, și al acelor ani de excepție petrecuți acolo înainte ca... înainte ca... dar mai e până atunci.

Soțul meu Cristi și sticla-n pui - la masă cu nepoțica Claire (dreapta) și verișoara ei și în spate fotoliul nostru

... Da, mai e până atunci. Întâi a mai văzut copii veseli și fericiți: pe nepoțeii mei Leia și Luca și sora lor Claire (între timp mai mare decât în poza anterioară), petrecând câteva zile la Sinaia vara și iarna, când veneau de departe în România.

Cei trei frați pe treptele casei din Sinaia în 2017, așteptând să fie chemați la masă, străjuiți de fotoliu

Un weekend cu totul special a fost acela în care nepoțica noastră Isabella (da, știu, e derutant că tot înșir nepoței și nepoțele, dar între timp suntem binecuvântați cu cinci la număr) a petrecut cu noi la Sinaia, chiar înainte de Halloween, costumată ca "princess Sofia". Îmi amintesc cum a fost luată în brațe pe fotoliul cu urechi de diferiții noștri musafiri și cum s-a și suit pe fotoliul fericit că are din nou un copilaș pe el și că poate auzi exclamații de voie bună. Nu mai găsesc poze de atunci, dar am una pe care o îndrăgesc mult, făcută cu 2-3 zile după, chiar pe 31 octombrie, de acel Halloween, acasă la București la vărul meu Simi care ne-a unit în jurul lui, punându-ne apartamentul lui la dispoziție ca să-l aranjăm cum vrem noi pentru această sărbătoare importată, cum cred că o considera el. Dar pentru noi acea zi a fost importantă, rămânând de neuitat.

Halloween 2017 - în casa vărului meu Simi, cu el și familia lui (și a mea): Nicole, Diana, Sara, Gheorghe, Sofia ȘI prințesa Sofia, alias Isabella

Chiar înainte să închei textul, am găsit într-un loc în care nu m-aș mai fi așteptat aceste poze din 2017, după ce scrisesem mai sus că nu găsesc niciuna. Calitatea lor lasă de dorit, dar important e că sunt de la Halloweenul petrecut atunci la Sinaia cu niște prieteni, cu Isabella costumată și cu Isabella pe fotoliu.

Princess Sofia - Sinaia, 2017
Isabella pe fotoliu și diferite decorații pentru Halloween

Scrisesem mai sus: "acei ani de excepție petrecuți acolo înainte ca... înainte ca... dar mai e până atunci". Din păcate, momentul s-a apropiat cu pași rapizi: ziua în care casa de la Sinaia avea să capete proprietari noi.

Uitați-l, doi ani după acel Halloween în care a cunoscut iar ceva din vechea glorie, stând gol lângă masa din sufragerie la fel de goală și ea, care văzuse atâția meseni veseli de-a lungul anilor. Fotoliul nostru nu știa care-i va fi soarta - din nou.


Și-o aștepta trist și parcă resemnat.


*

Dar iată că soarta urma să-i surâdă din nou.

Fetele mele fiind plecate peste ocean și neputând lua cu ele decât mici obiecte care stătuseră în preajma fotoliului cu urechi, acesta a ajuns, la ideea mea acceptată cu bucurie de vărul meu Simi și soția lui Sabina, de la Sinaia în casa lor de la Bușteni. Deci n-a trebuit să călătorească mult, ci doar pe pitoreasca Vale a Prahovei. Am aflat că acum i se zice "fotoliul de la Daniela". Vărul meu îi zicea "fotoliul lui Mircea Ștefănescu" și înțeleg că îi plăcea uneori să se așeze când avea un moment liber și tihnit și probabil, ca mine acum, derula filmul amintirilor legate de fotoliu. Vorbesc din nefericire la trecut, căci în prima lună a acestui an Simi s-a stins din viață.

Dar anul 2023 a început cu el devenind bunic, chiar în prima zi a anului! Să încercăm să ne amintim cu bucurie de asta. Gata! Nu mă mai cufund în trecut. Să revenim în ziua de azi cu cei care reprezintă prezentul, dar mai ales viitorul.

Las ștafeta celor tineri din familie: să noteze ei la ce va mai fi martor fotoliul nostru - această "broască țestoasă" a familiei peste generații. Va mai auzi multe și când noi, toți cei din vechea generație care cândva fuseserăm cea nouă, nu vom mai... Stați așa! Nu vreau să închei pe o notă tristă. Ci cu surâsul dulce al celor mai mici membri ai familiei: Ezra cel de exact aceeași vârstă cu anul 2023 și Alexis, doar cu puțin mai "în vârstă", care, de departe, îl urmărește zilnic în poze.

Ezra, nepoțelul bunicului Simi, la Bușteni, pe fotoliu
Nepoțica mea Alexis, uitându-se din SUA la verișorul Ezra care stă în fotoliu în România

Cu zâmbetul lor senin aș dori să se sfârșească acest an.

7 comentarii

  • Mulțumesc de plăcuta călătorie in timp, Daniela!
    Cristina Gheorghe, 17.12.2023, 23:42

    Ce frumos articol de sfârșit de an ne-a dăruit aici Daniela ! Ca un Moș Crăciun generos, ea ne-a dăruit o adevărata călătorie in timp, pornind de la amintirile minunate ale unei copilării cu adevărat fericita, petrecuta sub privirea plină de afecțiune a părinților ei si al prietenilor acestora, si terminând cu cei ce ne leagă de viitor si de eternitate: copiii si nepoții ! Aici va trebui sa va dau un detaliu interesant : in limba engleză, cea pe care o folosesc zilnic in țara mea adoptiva, Canada, fotoliul cu urechi al Danielei si al familiei ei, se numește “wing chair”, adică “fotoliu cu aripi”. Si oare nu se potrivește si acest nume leit - motivului Danielei , fotoliul familiei din articolul de mai sus? Aripile imaginației ei si ale amintirilor ei prețioase au purtat-o pe autoare si pe noi, cititorii ei, peste ani, întâi in trecut si apoi in prezent si oarecum implicit in viitorul întruchipat de către urmașii si urmasele ei mult iubite. Cititul articolului ne-a adus o tandra si delicata desfătare, pe măsura simbolului unui fotoliu comod din catifea verde , in care te poți cuibări in brațele calde ale părinților sau, la rândul tău poți îmbrățișa o fetița sau un băiețel .

  • Fotoliul cu viață
    Nicole Sima, 18.12.2023, 08:00


    Daniela dragă, ceea ce ai scris în confesiunea ta - mai degrabă în confesiunea fotoliului cu urechi, acest martor tăcut, mereu prezent la viața familiei voastre -, este ca o oglindă fermecată care reînvie atmosfera unică a casei dramaturgului Mircea Ștefănescu. Numele sonore ale vremii, personalități ce nu ar trebui uitate, s-au adunat în jurul acestui „obiect”, dându-i parcă și lui viață.
    Nu îți pot ascunde că am ajuns și eu să îl iubesc, pentru că mi s-au gravat în suflet toate momentele fericite ale Crăciunului devansat pentru onomastica ta, Sfântul Daniel, pentru că, mai mare fiind, am avut enormul privilegiu să asist la „recitalurile lingvistice” date spontan de inegalabilul Tudor Mușatescu sau la recitalurile muzicale ale celor mai mari cântăreți de atunci, Șerban Tassian cu fratele lui, Sandy, în dialog cu basul Nicolae Secăreanu. Și câte și mai câte. Ce reiese de aici? Că noi, copiii, nu eram izolați de restul familiei, nu eram trimiși la joacă, ci ne puteam integra, dacă doream (și noi DOREAM!), în lumea adulților de la care aveam întotdeauna ceva de învățat, ceva de aflat.
    Da, așa cum ai arătat, astăzi fotoliul lui Mircea Ștefănescu și-a găsit locul stabil în casa lui Simi, dar Simi a plecat spre stele, așa încât, pentru o vreme, dacă îmi dați voie, eu l-aș numi acum „fotoliul lui Simi” și apoi vom mai vedea...

  • Viață lungă fotoliului cu urechi!
    Luana Schidu, 19.12.2023, 00:30

    Ce poveste frumoasă! Am trăit chiar o clipă de panică pentru că la un moment dat a părut că o să iasă din viața familiei lui. Și mă atașasem de el, îmi era deja prieten și mie și nu voiam deloc să plece într-o altă lume decât cea pe care o cunoștea.

  • Amintiri din fotoliul cu urechi
    Floria Valentin, 20.12.2023, 00:48

    Amintiri frumoase ale unei familii care mi-a fost draga si cu care mentin contactul peste ocean , continente si ani multi… Fotoliul cu urechi este ca o usa tainica pe care deschizind-o , te afli deodata in alte vremuri, alte lumi, imbelsugate cu personaje pitoresti, de care imi povestea adesea matusa mea, cind isi permitea sa se cufunde in amintiri din tinerete. Imi pare bine ca acest fotoliu cu urechi continua sa imbratiseze si generatiile noi, si aceasta poveste frumoasa , in timp, va imbogati viata celor cinci nepoti apartinind generatiei noului mileniu.

  • Magia unui fotoliu sau ”Fotoliul cu Urechi NU are urechi!”
    Carmen Stoianov, 28.12.2023, 17:57


    Din cele scrise de Daniela, se vede treaba că venerabilul Fotoliu cu Urechi, martor tăcut și companion de încredere preț de întregi generații NU este, nici pe departe, o prezență discretă. Masivitatea îl obligă să fie remarcat, admirat și….încercat de toți cei care l-au privit vreodată, fie și doar în treacăt. Cristina spunea că ar avea aripi….subscriu, pentru că și mie mi se pare la fel, mai ales că aceeași masivitate pare să fi avut nevoie de o contrabalansare iar zborul imaginației poate fi, oricând, soluția ideală.
    Nu voi relua pașii meșteșugiți ai amintirilor celei care și-a petrecut decenii în brațele primitoare ale acestui adevărat personaj (să-i spunem colocatar la diverse adrese?), personaj care, pare a o fi așteptat să vină în familia LUI și a părinților ei, pentru a-i putea spune, în șoaptă domoală, încântătoare povești. Ce fel de povești? Ei…asta e greu de spus! Nici Daniela nu le mai știe, fiindcă pe atunci era prea mică; nu și le mai amintește deloc, dar zâmbetul din ochii ei ne spune că Fotoliul cu Urechi, chiar dacă ea nu i-a reținut spusa (sau, poate, nici n-o fi înțeles pe deplin ce i s-a spus!) i-a fost tot atât de drag pe cât i-ar fi putut fi cel mai sfătos bunic. Asta se vede, se citește și se simte din scrisul ei ce păstrează, neatins, un fior de emoție!
    Am reîntâlnit și eu în scrisul Danielei (dar cine nu reîntâlnește?!), nu doar amintiri, nu doar imagini sau sunete (operă, teatru….), unele de pe discuri păstrate cu sfințenie în colecția tatălui meu, altele chiar cunoscute, trecute prin filtrul propriilor mele emoții și memorii (le spun memorii pentru că mi-am câștigat acest drept, eu având cu doi ani mai mult decât Daniela și aceeași vârstă cu Nicole, verișoara Danielei). Să revenim….și să o numim pe luminoasa mamă a Danielei - solară în fotografiile în care o regăsesc și de inegalabilul povestitor, sagace, vrând să răstoarne ordinea minutarului, a orarului și a cadranelor tuturor ceasurilor lumii: Nicolae Carandino.
    Altă generație vine cu draga mea colegă și prietenă Nicole, cu fratele ei Simi care, din păcate mai poate fi întâlnit doar în fotografii, cu Saviana, cu mai tânăra Sabina și cu cei mai foarte tinerii ținuți în brațe de același Fotoliu. Spre sfârșitul acestui elogiu-periplu adus de Daniela Ștefănescu Fotoliului cu Urechi – surpriza! La proba de ”dublu priviri”: cea mai tânără generație! E vorba de Ezra - lăfăindu-se regește în bațele Fotoliului care a parcurs deja traseul București-Bușeni via Sinaia și Alexis, îmbrățișându-l (din depărtată apropiere) cu privirea. Acesta a fost pentru mine ”momentul adevărului”; am înțeles că, în ciuda aparențelor și a înfățișării sale, ”Fotoliul cu Urechi NU are urechi”, ci o imensă INIMĂ în care încap toate generațiile familiei sale de adopție, ale prietenilor, ale tuturor celor care au trecut vreodată, fie și fulgurant, pragul sufletului Danielei. La Mulți Ani, veșnic tânărule Fotoliu cu Urechi și Inimă!


  • Cine are urechi de auzit
    Anca Sandu Tomaszewski, 07.01.2024, 10:52

    Cine are urechi de auzit ascultă, receptează și arhivează. Dar, în cazul nostru, tace, ca o mobilă ce este. Daniela are urechi de auzit ceea ce fotoliul ei tace. Și acum ea ne tălmăcește fragmente din sacul lui cu înregisrări - cum făcea Aaron cel elocvent cu mesajele lui Moise cel sărac în vorbe. Ne povestește cum știe ea, cu căldură, inteligență, talent, intropatie. Împarte cu noi nostalgii și momente amuzante din trecut, alte momente din prezentul lor cu dragoste și trimite scânteieri de culoare către viitor.
    Et in Arcadia ego...dar n-am știut. Am stat și eu în fotoliul cu memorii, dar abia acum am aflat ce murmura el în tăcere, iar noi nu aveam urechi.

  • La multi ani pentru Fotoliul cu urechi!
    Carmen Zaharescu, 07.01.2024, 16:51

    Minunata poveste, draga Daniela! Mai ales că este una adevărată.
    Cu pana ta fermecata ne-ai purtat peste ani de la începuturile căsniciei părinților tăi până în zilele noastre, când familia s-a îmbogățit cu cei cinci nepoți ai tai, ținuți cu drag în brațe de prietenul vostru, fotoliul cel verde.
    Cât despre fotografii, sunt adevărate comori, înfățișând multe personalități ale vremii, dar și dragi membri ai familiei.
    La multi ani, Daniela și toți cei dragi ai tai! La multi ani și ție, Fotoliu centenar!

Publicitate

Sus