12.02.2024
Marian Bircea
Învolburarea cuprinse robii daci când capul și mâna lui Decebal au fost arătate împăratului Traian. Acesta, dăduse ordin să fie adus Crixos, preotul asirian. Căpățâna dacului rânjea cu gura până la urechi. Libațiunile făcute, o capră sacrificată și Crixos intră în transă. Privește în ochii regelui dac și cu un țipăt îngrozitor cade secerat de convulsii în fața împăratului. Vai nouă, ce vremuri crunte ne așteaptă. Urmașii lui vor duce Dacia pe drumurile imperiului. Au trei viteji generali. Logan, Sandero și Duster.

Titela Durnea
Laurențiu spunea cele mai tari bancuri din clasă, dar era un timid incurabil. La 18 ani sărutase doar oglinda din baie. Și mâinile popii. Și obrajii mamei. În fine nu asta voiam să vă povestesc, ci despre întâlnirea cu Daiana. I-a scris biletul în pauză. O invita la un ceai dansant, o va lua de acasă la 7, cu Dacia. Fata noastră s-a cocoțat pe tocurile maică-sii, și-a tras fusta roșie, plisată, să se asorteze și-a coborât. În fața blocului era al meu cu soră-sa, Dacia. Sprijin pentru eventuale bâlbâieli emoționale.

Andra Toropoc
Locuiam pe Burebista și-aveam prima noastră afacere, o vinărie. Și un Lăstun pe care-l parcam în scara blocului. Nașpa era când aleea din față se bloca cu limuzine și trebuia să ieșim pe la ghenă. Ne strecuram cumva, îl luam pe sus și-l așezam cu grijă pe stradă, primul la semafor pe Decebal. Și-i dădeam bice, mergeam precum Fred și Barney, de ni se zbârleau fesurile puse ca ciupercile pe cap. Mai târziu am devenit cu adevărat aristocrați, ne-am luat berlină, ne-am mutat în Piața Romană și ne-am deschis o pizzerie.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În februarie 2024, grupul are 12.700 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus