26.02.2024
Titela Durnea
Zici tu, Mircea, că așa arată viitorul? mă întreabă mucalit în timp ce-și dă șapca pe spate și se scarpină, cu ochii mijind sub lentilele groase. Hai, nea Timofte. Nu fi și tu așa. Trebuie să-nțelegi că lumea evoluează. Nu mai putem aduna cu pixul, pe hârtie. Ne modernizăm și noi. Nea Timofte privește hardughia ce cârâie pe birou. Io numa-ți zic, Mircea, că cifrele alea s-or așeza ele cumva, da' la timpuri noi ți-a prinde bine și-un om vechi. De-un dram de înțelepciune tot îi mai avea tu nevoie.

Florentina Ghițescu
Iar s-a făcut frig în casă. S-a stins focul peste noapte. Asta era treaba lui. Ce om bun am avut, să se trezească în fiecare noapte să aprindă focul ca eu stau în căldură. Nu mi-a spus niciodată că mă iubește, erau alte timpuri. S-au uscat și florile după ce s-a prăpădit. Știa să le vorbească și, chiar dacă le-am udat la fel ca el, au murit. Când mergea la oraș să cumpere de mâncare, se întorcea cu flori aruncate de magazine sau date pe te miri ce. Mă uit la filme și aud numai te iubesc, sunt timpuri noi.

Ana Maria Vaida
Le-am spus că nu mă mai întorc. La muls vaci, la prășit? Să fac cozonaci, să pun dulceață pe iarnă? Mai e în cămară dulceață de acu șapte ani. În Italia am îngrijit bătrâni, am cules portocale, am servit la mese. Am niște bănuți puși deoparte. Cu bărbații n-am avut noroc. Azi dacă te duce mintea pui banii la muncă. Am văzut pe net că e simplu să investești în Dubai. E o doamnă plecată din România care o duce foarte bine. Mereu la piscină, machiată, aranjată. Zice că se ocupă ea de toate. Mă gândesc să o contactez.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În februarie 2024, grupul are 12.700 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus