27.02.2024
Siranuș Hakobian
Cu mici diferențe de nuanță toate-s vechi. Bunăoară fetele s-au păstrat mereu cuminți înainte de căsătorie. Mamaie, după căpița de fân, nu s-a lăsat atinsă de tataie nici picată cu ceară. Mama, cuminte și ea, s-a iubit doar puțin cu tata, mai mult în joacă, suficient pentru un rezultat minunat, adică eu, grăbind nițel nunta. Cuminte am fost și eu înainte de căsătorie, doar vreo trei iubiți am avut, că mi-a plăcut mereu să am de unde alege. Fiică-mea e cuminte și ea: a avut un singur iubit și doar două iubite.

George Dometi
Stau în genunchi și mă lovește gândul că atât de norocoși au fost părinții din părinți că au putut să-ngroape-n noi atâtea neputințe. Orice grâu necopt, orice porumb nesmuls, orice furcă cu paie aruncată de pe căpiță, ei aveau aceleași metode de creștere: bătaia, umilirea, jignirea. Noi avem compasiunea, ratarea și înțelegerea. Ieri mi-a spus un tată: Noi avem șanse de rezistență la intemperii mondiale, voi veți ajunge niște fătălăi. Posibil să visez eu la o lume pașnică și bună îmbrăcat în zdrențe?

Ramona Ungureanu
Când l-am zărit cu coada ochiului pe Florin F căutând la casă la lidl printre prezervative, făcându-se că nu mă vede, mi-am adus aminte de tinerețile mele când hormonii mei umblau cu șiraguri de mărgele lungi și albe la gât și dansau de tot sus săreau. Dar mie nu-mi plăcea de Florin F, deși cânta mișto la chitară și l-am înnebunit câteva luni num-așa de-a naibii, că mie-mi plăcea Marcel care nici nu știa că exist, că mărgelele mele nu băteau până la el. Ce mai faci, bine, îmi caut pastă de lipit proteza, tu?


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În februarie 2024, grupul are 12.700 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus