21.03.2024
Carmen-Ecaterina Ciobâcă
Fluturi roiesc în stomac, se apropie ora, urc timid pe scenă, colega de alături surâde complice, îmi aranjez papionul, o mână prinde arcușul, cealaltă mângâie corzile, pornim la un semn, sunetele se preling fermecate, ochii urmăresc bagheta argintie, suntem un trup cu o mie de brațe, o doamnă din primul rând lăcrimează, ritmul inundă sala, face pereții să vibreze, se izbește de cupola înaltă, aplauze, zâmbete, îmbrățișări. Toate acestea n-au existat. A existat doar o iarnă geroasă. În care mama a vândut vioara.

Ana-Maria Butuza
De două zile, nu mai avea nici un ban în buzunar. Mațele îi chiorăiau betege de atâta apă și stomacul i se lipea, pe zi ce trecea, de spate, încovoindu-l ca un semn de întrebare. La un colț de stradă, un bătrân cânta la chitară un fado, o melodie veche, aproape uitată. I se alătură, închise ochii și începu să fredoneze. La început, timid până când durerea despre care cânta o întâlni pe a lui, într-o explozie, și atunci vocea îi crescu grav. Trecători mirați ori fermecați se opreau în dreptul lor, lăsând un bănuț.

Ana Maria Dobre-Nir
Mama m-a abandonat la ușa primăriei. A avut ea un motiv. De vioară m-am apucat de la câțiva ani, când eram la orfelinat. Pe la 11 ani, am sărit gardul și dus am fost. Am stat o vreme prin gară. Acolo m-a găsit boierul. Dacă n-ar fi fost el, n-ajungeam eu să cânt pe la astfel de petreceri. Ce lume, ce de bijuterii, ce de femei mi-a fost să cunosc. Aproape de suflet n-am pe nimeni, pentru că așa a vrut cel de sus sau poate cel de jos. Sau de niciunde. Vrei osul ăsta? Să nu mă mai muști, că și tu tot golan ești.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În martie 2024, grupul are 12.800 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus