Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Muzică  Sageata  Clickantabil

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Jazz de import


Oltea Şerban-Pârâu, Virgil Oprina

14.06.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
All Blues de Miles Davis şi concertul a început. POLDI Big Band - o orchestră de tineri din Tuttlingen - Germania, dirijată de Poldi Reisenauer şi Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor.

Concertul a avut o ţinută artistică meritând mai mult decât publicul... "de club" strâns în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii. Conducerea muzicală a acestui Big Band german a cărui medie de vârstă se situează sub 20 de ani îi aparţine lui Poldi Reisenauer, muzician de origine română, absolvent al Conservatorului bucureştean şi stabilit în Germania din 1986. Un alt nume ce provine din România este semnatarul aranjamentelor majorităţii pieselor abordate de POLDI Big Band în recitalul de la Bucureşti şi anume Peter Herbolzheimer.

Altfel, deşi se presupune că POLDI Big Band are o componenţă în continuă schimbare (din cauza profilului de orchestră de elevi şi studenţi), soundul unitar este unul dintre aspectele cele mai frapante la o primă audiţie. Secţia ritmică excelează prin siguranţă şi omogenitate (chiar şi atunci când basistul titular este înlocuit de un basist de 15 ani, pentru una din piese), iar swingul condiţie esenţială pentru performanţa jazzistică domină întreaga reprezentaţie.

Soliştii, toţi componenţi ai orchestrei apăruţi pe rând în faţa ansamblului, au avut evoluţii de niveluri diferite, toate solo-urile fiind însă caracterizate printr-o vizibilă grijă pentru detaliu. Rigoarea şcolilor de jazz din vestul Europei - ca să nu mai vorbim de cele de peste ocean - faţă de actul improvizatoric, privit nu ca sumă de performanţe sportive în domeniul tehnicii instrumentale, ci ca mod de exprimare efectivă a gândirii muzicale, îi marchează pe studenţi chiar din primul trimestru de studiu. Legile de fier ale improvizaţiei sunt inoculate tinerilor aspiranţi la arta jazzistică, încălcarea lor în mod conştient fiind de neconceput. Iar contactul pe care l-am avut live cu această orchestră "de şcoală" ne-a demonstrat cât de important este ca şi jazzul să fie învăţat precum muzica clasică.

POLDI Big Band s-a aflat în turneu în România, unde a susţinut primul concert în 28 mai la Sibiu (unde a fost programată o serie de 6 concerte sub genericul Atrium Classic Cafe Jazz Nights), traseul lor muzical de nu mai puţin de 11 recitaluri trecând ulterior prin Avrig, Timişoara, Braşov şi, evident, Bucureşti. Concertul a încheiat stagiunea realizată de Radio România Cultural în coproducţie cu Formaţiile Muzicale Radio, serie în care din octombrie 2006, în fiecare lună, Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor şi, alături de ei, binecunoscutul comentator de jazz Florian Lungu au prezentat publicului solişti sau compozitori români de jazz, alternând muzica şi interviul live.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Alvin Ailey American Dance Theatre la Bucureşti (4.5/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Oedipe - 50
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Senzaţia şi clişeul (3.7/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Toamna simfonică (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Operă şi aer liber
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Muzica în mp3
Sageata Liter-Rock
Sageata UK top 50 - Acum 50 de ani
Sageata Top nostalgic


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer