13.05.2024
Mai sunt puține ore până la deschiderea Festivalului Internațional de Teatru "Elvira Godeanu" de la Tg. Jiu (13-24 mai 2024). Despre Festival și rolul său în viața orașului vom dialoga cu doamna Mariana Ghițulescu, managerul Teatrului.


Alina Mariana Maer: Ce înseamnă pentru un oraș mic așa cum este Tg. Jiu un Festival Internațional de Teatru? Poate deveni el un factor de dezvoltare și coagulare urbană?
Mariana Ghițulescu: Festivalul internațional de teatru care poartă numele celebrei actrițe române Elvira Godeanu, a devenit un punct important în calendarul cultural al municipiului Târgu Jiu. Acesta reunește companii de teatru din țară, dar și din Mexic, Argentina și Polonia. Evenimentul nu este doar o sărbătoare a teatrului, ci și o platformă pentru schimburi culturale și colaborare (mai multe despre program aici - nota LiterNet).

Pe măsură ce a început numărătoarea inversă pentru festival, orașul s-a umplut de pregătiri. Teatrul s-a pregătit să găzduiască spectacole, afacerile locale s-au pregătit pentru a răspunde afluxului de vizitatori, iar străzile au fost împodobite cu afișe și bannere care anunțau evenimentul viitor. S-a simțit un sentiment de entuziasm în aer, în timp ce oamenii așteaptau cu nerăbdare începutul festivalului. Înseamnă prospețime, revigorare, oportunitate, cunoaștere și deschidere.

A.M.M.: Care sunt direcțiile acestui Festival? Ce își propune în principal, să fie un eveniment cultural complex sau un buchet de spectacole invitate?
M.G.: Ediția din anul acesta celebrează 120 de ani de la nașterea Elvirei Godeanu și are în centru femeia artist. Își propune să aducă un omagiu tuturor doamnelor care și-au pus amprenta asupra istoriei artei sau care sunt la început de carieră și deja s-au remarcat prin profesionalismul și dedicarea lor.

A.M.M.: De cine depinde ca un Festival să aibă anvergură, să fie un reper în viața culturală a orașului? De sistem, de echipă sau de fiecare implicat în desfășurarea ei?
M.G.: Un festival de teatru cu anvergură și impact în comunitate depinde de o combinație de factori, inclusiv de sistemul în care este organizat, echipa care lucrează la el și implicarea fiecărei persoane angajate în desfășurarea sa. Sistemul trebuie să ofere suport și resurse adecvate pentru ca festivalul să se desfășoare fără probleme. Echipa trebuie să fie bine coordonată și să aibă o viziune clară pentru festival. Iar implicarea fiecărui participant, de la organizatori la artiști și public, este esențială pentru succesul și relevanța sa culturală în comunitate.

A.M.M.: Nu întâmplător am pus întrebarea anterioară. În presă apar articole despre o stare de tensiune între o parte din personalul teatrului "Elvira Godeanu" și echipa managerială. Vă întreb care este procentul între adevăr și fake news în aceste știri și dacă această stare conflictuală aduce un prejudiciu de imagine Festivalului?
M.G.: Încă de la venirea mea pe această funcție, aceea de manager, am făcut o serie de schimbări majore cu scopul de a construi o echipă valoroasă, puternică, care să poată performa pe orice scenă a țării. Se pare că am deranjat mult pe cei care au condus înaintea mea și pe rudele acestora angajate în teatru, deoarece nu am păstrat aceeași linie, nu am recurs la aceleași "metode de management". Printre altele am pus în aplicare măsurile lăsate de Curtea de Conturi care erau ignorate, unele dintre ele de câțiva ani buni. Și atunci au început să se victimizeze. De acest lucru au profitat câteva personaje din presa locală influențate de o campanie electorală agresivă și care au publicat o serie de articole mincinoase și calomnioase. Mai sunt câțiva actori care au plecat deoarece au ales să candideze pentru funcții politice. Iar campania lor electorală se bazează pe afirmații mincinoase împotriva teatrului. Așa zisele tensiuni au existat, în mod artificial, doar în exteriorul teatrului. În teatru se muncește și se creează așa cum este normal.

În 11 luni de mandat din anul 2023, am demarat lucrările pentru a putea redeschide teatrul pentru public și în luna august 2023 am reușit să obținem autorizația de securitate la incendiu (eu am preluat un teatru închis pentru public întrucât instituția nu deținea această autorizație). Am avut 12 premiere, programe de teatru în educație (cursuri gratuite de regie de film pentru tineri, ateliere gratuite de arta actorului), am întrunit la Tg Jiu, într-o Școală de Vară, pentru 7 zile, Consorțiul Universitar Arte, ocazie cu care au fost prezenți aproape 90 de studenți și cinci rectori. Deși am funcționat 7 luni din 11 cu teatrul închis pentru public, nu am făcut rabat de la calitatea actului artistic și nu am decis ca spectacolele teatrului să fie jucate în spații improprii care ar fi dus la degradarea totală a lor și a imaginii teatrului în general. Am căutat soluții și am jucat în teatre naționale și în săli de spectacol adecvate. Am reușit să depășim planul de venituri doar din vânzarea de bilete. Pe lângă toate acestea am angajat alături de echipa teatrului actori tineri valoroși și actori consacrați, colaboratori: Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Adrian Andone. Am organizat workshopuri pentru că doresc ca actorii Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu" să fie performanți și mereu în actualitate cu tendințele din arta performativă.

În general, cred că este bine să analizăm surse multiple și să evaluăm credibilitatea acestora.


A.M.M.: Care au fost criteriile ce au stat la baza alegerii spectacolelor? Cui se adresează ele? Este un festival pentru oamenii de teatru sau pentru publicul larg?
M.G.: În general, festivalul își propune să găsească un echilibru între a fi un eveniment cultural complex și o vitrină a spectacolelor invitaților. Festivalul este capabil să ofere ceva pentru toată lumea și să creeze o experiență vibrantă și incluzivă pentru toți cei care participă. Este important să găsești un echilibru între spectacole care să ofere o experiență artistică profundă și captivantă pentru profesioniști, dar și să fie accesibile și atractive pentru publicul larg. Fie că doriți să aflați despre diferite culturi, să vă bucurați de divertisment live sau pur și simplu să vă distrați, acest festival are ceva de oferit pentru toată lumea: spectacole de teatru, conferințe, lansări de carte, ateliere de pictură pentru copii, muzică, evenimente indoor, dar și outdoor.

A.M.M.: În aproape toate orașele țării se organizează festivaluri. Este o necesitate, un moft, sau o răbufnire de orgoliu?
M.G.: Îmi place să cred că în cazul orașului nostru, orașul lui Brâncuși, este vorba de o necesitate.

A.M.M.: Care sunt, în opinia dvs, ingredientele unui festival de teatru reușit?
M.G.: Dincolo de beneficiile economice pentru oraș, un festival de teatru promovează un sentiment de comunitate și mândrie în rândul locuitorilor. Este timpul ca oamenii să se adune, să sărbătorească artele și să prezinte moștenirea culturală a orașului lor. Festivalul servește ca o reamintire a importanței artelor în societatea noastră și a puterii teatrului de a uni oameni din medii și culturi diferite.

A.M.M.: Festivalul de teatru din Tg-Jiu poartă numele "Elvira Godeanu". Din păcate, mulți nu mai știu cine a fost Elvira Godeanu, deci, vă rog să realizați un portret succint al acestei mari doamne a scenei românești.
M.G.: Elvira Godeanu a fost o remarcabilă actriță, născută pe 13 mai 1904 la București, recunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în teatrul românesc. A jucat în numeroase spectacole de teatru pe cea mai mare scenă a țării și a avut o carieră impresionantă în domeniu. Moștenirea ei artistică este apreciată și onorată în orașul său natal și în întreaga țară prin intermediul teatrului care îi poartă numele în semn de omagiu adus talentului și moștenirii artistice pe care a lăsat-o în urmă.

0 comentarii

Publicitate

Sus