Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Manual de fotografie: Nepăsare


Alina Andrei

17.06.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Vreau cu tot dinadinsul să vă spun că am văzut o frunză căzând din copac. Eram în autobuz (mergea), cu mâna dreaptă mă ţineam de bară (cu trei degete mai exact, pentru ca plasticul lipicios, plin cu microbi, să intre cât mai puţin în contact cu pielea), şi atunci, aproape de intersecţie, pe trotuar, am zărit un copac ciuntit din care s-a desprins o frunză. Verde. Pur şi simplu într-o fracţiune de secundă n-a mai existat decât aer între ea şi ramură. Cred că s-a prăbuşit pe asfalt. Presupun, n-am văzut pentru că autobuzul a plecat mai departe, şi n-am vrut să întorc capul, s-o urmăresc lung cu privirea. Era frunză de castan. Nu bătea vântul, s-ar fi văzut după fustele trecătoarelor. Prăbuşirea s-a întâmplat cu multă vreme în urmă, la mine în oraş, în drum spre redacţie. De atunci mă tot aştept să văd fotografii cu alte frunze pozate prin geamul unui autobuz, undeva aiurea în lumea largă, de fotografi pe care să-i cunosc ori ba. Des mi se întâmplă, aşa că nu m-aş mira deloc să văd într-o zi imagini cu frunze de eucalipt, palmier sau vişin înţepenite în aer, în spatele unei ferestre aburite, cu urme de degete şi muşte. Şi dacă prin absurd aş fi apucat să imortalizez frunza mea de castan, pe deasupra bătrânei care stătea pe scaunul de la geam, atunci poate că alţi fotografi din Răsărit sau Apus ar fi avut un déjà-vu.

La urma urmei ce contează o frunză, îmi spun când îmi răbufneşte din cotloanele pâcloase ale memoriei. Se întâmplă mai ales când văd copaci tăiaţi, ca pe locurile rămase goale să se toarne asfalt pentru parcări. Sau când trec pe nişte străzi nude, prăfoase în soare, pe unde îmi aminteam că în urmă cu zile, săptămâni sau luni, se înălţau coroane stufoase, foşnitoare. Mă întreb tălâmb unde se duc vrăbiile şi gâzele care se ascund printre ramuri, după retezarea lor. Străzile miros altfel după tăieri. De exemplu pe ploaie nu mai au iz de verde ud, de ferigă şi pământ reavăn, de iarbă proaspăt călcată în picioare. Deloc. Oricât ai adulmeca cu nasul pe sus, nu mai ai cum să simţi asemenea mirosenii. Încâlcindu-mă-n aduceri aminte ca o babă, mi s-a făcut dor de dudul bătrân din curtea bunicilor, sub care se lăţea coteţul borţos din chirpici; locuit de găini şi un cocoş căruia într-o zi i s-a desprins capul de trup, cu o lovitură de cuţit. Nu mai ştiu dacă am privit asasinarea de sus, printre ramuri, sau de jos, de pe prispă. Ştiu doar că trunchiul cu aripi şi capul cu gâtlej se zbăteau şi când nu mai erau împreună, şi că sângele a rămas o vreme acolo în curte, sfârâind în soare, de trebuia ocolit şi după ce n-a mai rămas nimic din ciorba pusă pe masă (plină cu stele mari de grăsime şi tăiţei de casă, din care n-am sorbit nici măcar o picătură). După o scurtă cotcodăceală, găinile văduvite ciuguleau grăunţe şi aripi de gâze ca şi cum nu s-ar fi petrecut nimic. Mă gândeam pe atunci că măcar una ar fi trebuit să-l jelească într-un colţ al curţii, dar nu. Nu s-a întâmplat.

Vreau cu tot dinadinsul să vă spun că am văzut copaci plesnind de sănătate tăiaţi de oamenii Primăriei. Şi azi se întâmplă, acum când scriu. Alţi tei, mesteceni, plopi tremurători, salcâmi, sălcii şi castani sunt doborâţi pentru a face loc noilor parcări sau pentru că prin simpla lor prezenţă deranjează pe cineva. Nu stă nimeni să-i numere, ba cred că oamenilor din oraşul meu nu le pasă.

Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer