14.06.2024
De azi, ne vedem în scris, în fiecare zi, uneori de două ori pe zi, până la finala de pe 14 iulie 2024. Luăm la disecat grupele, ne dăm cu părerea despre tot ce mișcă și comentăm fiecare meci în parte.

Vom repeta întrebarea 1 (de mai jos) cu cele trei subpuncte în ziua în care se dă startul unei noi grupe. Azi și mâine (când veți face cunoștință cu Florin Jianu) o să avem și patru întrebări generale despre turneu. Dacă nu sunteți de acord cu ce scriem, puteți să ridicați degetul mijlociu în semn de protest (că oricum nu îl vedem), dar vă rog să nu huiduiți. Am văzut ca e la modă pe stadioane, mai ales atunci când se organizează concerte:)

Eu sunt Cătălin Vieru și azi am răspuns la:
1. a. Cum vezi Grupa A?
b. Cine câștigă grupa A și de ce Germania?:)
c. Care e jucătorul decisiv al fiecărei echipe și pe ce tineri suntem cu ochii?

a. Dacă te uiți la grupa A, îți sare în ochi Germania, cum îți sare în ochi Lars Eidinger pe afișele de la Schaubuhne. Echipa aia de care a auzit și Oara (bunica mea) care nu a văzut în viața ei un meci de fotbal. Dar lucrurile stau altfel. Parcă nu mai tremură chiar așa chiloții pe adversar când aud că vor înfrunta mannschaft-ul, cum tremurau acum 15-20 de ani. Ungurii au cel mai bun lot al lor de 40 de ani încoace cu 8 fotbaliști care joacă în Top5 campionate. Și joacă, nu sunt doar în lot. Pe Scoția, în mod normal, nu o bagi în seamă. Dar e o echipă care îți ridică sprânceana cu câteva nume. Și hai să ne amintim de Țara Galilor în 2016. Tot britanici. Echipa clasică "underdog" care, ce să vezi, s-a oprit în semifinale. Ca paralelă: În față, Che Adams poate fi un Robson-Kanu, Andy Robertson e de calibrul lui Bale și Billy Gilmour cu John McGinn pot ține mijlocul terenului cum o făceau Joe Allen și Aaron Ramsey. Pe Elveția o cunoaștem bine. Sunt extrem de puternici. Atât de puternici încât abia am reușit să îi batem noi. Lăsând gluma la o parte, pare că e favorită la locul 2, pentru că jumătate din lot joacă în Bundesliga, deci sunt nemți sub acoperire și cealaltă jumătate joacă, de asemenea, la nivel de top. După sfertul de la Euro 2020, uitându-te pe lot au tot dreptul să viseze la mai mult.

b. Clasamentul o să îl pun clasic, nu mă arunc la surprize, deși prevăd una în grupa. Germania Elveția Ungaria Scoția.

c. Aici încerc să mă feresc de clasici. Adică: La nemți l-ai pune la prima strigare pe Leroy Sane, așa că merg pe mâna bătrână a lui Toni Kroos, care cred că va domina centrul terenului, la tineri mi se pare o crimă să îl pui pe Florian Wirtz, pentru că e mult mai mult decât "un tânăr de perspectivă", e deja o certitudine. Așa ca merg cu atacul. Și flerul lui Maxi Beier mi se pare impresionant. La scoțieni, oricât aș vrea să îl ocolesc pe Andy Robertson, nu pot. E unul din cei mai buni fundași de bandă din lume. Mi-ar crăpa obrazul nu îl menționez în lista mea de jucători decisivi. E ca și cum nu l-ai lua pe Mitriță la Euro. Aaa... stai... La tineri nu prea am variante. Și chiar dacă aș fi avut, tot pe Billy Gilmour l-aș fi ales.
La vecini, Dominik Szoboszlai e starul și căpitanul , așa că voi merge cu omul care de multe ori mi se pare că îi dă indicații căpitanului. E fundașul lui RB Leipzig, Willi Orban, iar la tineri Milos Kerkez e pariul meu și pentru viitorul sezon din Premier League. Dacă tot vorbeam de Andy Robertson, Kerkez e, din punctul meu de vedere, urmașul în topul fundașilor stânga.
Primul 11 al Elveției e plin de fotbaliști trecuți de prima tinerețe. Probabil Manuel Akanji e stâncă în apărare, dar după sezonul ăsta Granit Xhaka e în capul listei. Pare că mijlocașul e ca vinul de Drăgășani. Cu cât trece timpul, cu atât e mai bun. Leonidas Stergiou a avut un sezon de povestit nepoților în Bundesliga, împrumutat fiind de St. Gallen la Stuttgart. Nu văd ce s-ar schimba și ce l-ar opri pe fundașul elvețian să facă un Euro foarte bun.

2. Care e surpriza europeanului? Echipă și jucător.
Cred că Olanda va fi surpriza europeanului. În primul rând pentru că nu le dă nimeni nici cea mai mică șansă. Și dacă îi subestimezi, s-ar putea să ai surprize. Cu tot cu absențele lor. Cât despre fotbaliști... of... e ca și cum m-ai întreba care spectacol / eveniment mi-a plăcut din Festivalul Internațional Shakespeare 2024 de la Craiova. La fel de greu aleg fotbalistul cum aleg unul din cele aproape 400 de evenimente de top de la Craiova. Dar pot să-l aleg pe Nicușor Bancu din același motiv pentru care aș putea să aleg de la festival Hamletul lui Declan Donnellan: subiectivism.

3. Un jucător care va exploda și va prinde un transfer surpriză?
Aici sunt două întrebări diferite. Că pot să explodeze și să fie deja la un club important. Adică niște jucători buni și foarte buni pe cale să devină staruri mondiale. Și aici am o listă cât pomelnicul pentru morți al unei enoriașe cu batic care pleacă an de an la Moaștele Sfintei Parascheva. Amintesc doar numele principale. Florian Wirtz de la Bayer 04 Leverkusen (și el mai are unde să se transfere. Real Madrid se pare că ar fi pe urmele lui), Jérémy Doku (confirmat și de prietenul Cosmin Andrei Radu, care e tobă de Premier League), Arda Güler (care de la Real se poate transfera doar în jos) sau Bradley Barcola (băiatul ăla căruia OL i-a dat drumul parcă prea ușor la PSG pentru 45 mil €. Știu, pare mult, dar nu e. Când te gândești la ce sume se învârt azi în fotbalul de top...

Dar dacă ar fi îndeplinească ambele criterii, îmi vin în cap două nume. Nu primele, următoarele. Pentru că primele erau ocupate de slovenul Benjamin Šeško (atacantul care tocmai a semnat prelungirea cu Leipzig cu posibilitate de transfer în 2025) și olandezul Brian Brobbey (care a părăsit echipa națională ieri, după o intrare a lui Matthijs de Ligt la ultimul antrenament. Poate s-a gândit că îi face un bine și îl trimite acasă, că e greu să stai la 22 de anișori atâta timp plecat de lângă casa părintească). Așa că am rămas cu Martin Baturina de la Dinamo Zagreb și cu viitorul nostru adversar, Heorhiy Sudakov de la Șahtior Donețk

4. Un român care se va remarca și va prinde un transfer la o echipă importantă din top 5 campionate.
Alexandru Mitriță. Aaa... stai... uit mereu că nu a fost convocat. Păi ce, ăsta e fotbalist cu 34 de contribuții directe la goluri în 35 de meciuri (16 goluri, 13 assist-uri și 5 penalty-uri)

5. Cine câștigă Euro?
Anglia! Cred și sper!

foto: Facebook

0 comentarii

Publicitate

Sus