15.06.2024
Pe toată perioada Euro 2024, ne vedem în scris, în fiecare zi, uneori de două ori pe zi, până la finala de pe 14 iulie 2024. Luăm la disecat grupele, ne dăm cu părerea despre tot ce mișcă și comentăm fiecare meci în parte.

Vom repeta întrebarea 1 (de mai jos) cu cele trei subpuncte în zilele în care se dă startul unor noi grupe. O să avem azi și patru întrebări generale despre turneu.

Eu sunt Florin Jianu (în tandem cu Cătălin Vieru) și azi am răspuns la:
1. a. Cum vezi Grupa B?
b. Cine câștigă grupa B și de ce?:)
c. Care e jucătorul decisiv al fiecărei echipe și pe ce tineri suntem cu ochii?

a. Fac parte din generația răsfățată a celor veniți pe lume în vremuri în care, în drumul spre primul ei campionat european, România fenomenalului Ilie Balaci răpunea fabuloasa campioană a lumii, Italia, am făcut deci ochii mari când danezii își scuturau nisipul de pe plajă pe gazonul european, uimind mapamondul, îl văd încă limpede pe Bierhoff alergând nebunește după prima finală câștigată grație unui gol de aur, nici acum nu cred că grecii au fost campioni, am fost martorul nașterii și ascensiunii "furiei roja". Nu-mi amintesc însă o competiție care să alinieze într-o grupă trei echipe care pot câștiga trofeul ca grupa B a campionatului 2024.Italia este încruntată, iar cutele de pe fruntea lui Spalletti ascund nebunia de la Napoli, dar și stupoarea ratării ultimului mondial. Concentrare, prudență și modestie. Asta îmi transmite Italia, o echipă rănită care poate să păstreze trofeul, deși, paradoxal, victoria finală a squadrei azzura ar fi o surpriză.
Tripla campioană europeană Spania are entuziasmul puștiului Yamal, plecat în Germania cu temele de vacanță în ghiozdan și cea mai bună rezervă a anului competițional, Joselu. Ar putea cineva să excludă spaniolii dintre favoritele acestui european?
Croația, ucigașul Braziliei din 2018, se pregătește să-i facă retragerea legendarului Luca Modrić, iar Zlatko Dalic, în al 7 lea său an pe banca tehnică a foștilor vicecampioni mondiali, încearcă să aducă aurul, pe final de carieră, bătrânilor Domagoj Vida, Perišić și Modrić. Se poate!
Albania pare a exista pe tabloul frumos al acestei grupe doar pentru a exista și un loc 4 în clasamentul ei final. Nu a prea fost la Euro, de fapt acesta este al doilea campionat în care joacă, la prima participare bifând și singura victorie, una care ne întristează pe noi, românii. Acum însă pentru Silvinho, brazilianul care antrenează și un fotbalist de la CFR și unul de la Voluntari, o victorie sau chiar un gol marcat par vise frumoase.

b. Cine nu ar numi, clișeic, grupa B "grupa morții"?
Albania este un mort frumos în Germania, deși în grupa de calificare a răpus și Cehia și Polonia, iar între cele trei nume mari care vor participa la rapidul priveghi al echipei se va da luptă grea pentru locul 1. Mă hazardez dacă spun că Italia va câștiga grupa? Nu, sunt sigur și siguranța o găsesc în cutele acelea de pe fruntea bătrânului Luciano.

c. Aveam 9 ani când Toto Schillaci a salvat patria și de atunci nu mai aștept ca tinerii să ridice Italia, însă în vara aceasta Scamacca, deși nu mai este vreun adolescent, cred că se va autodepăși în lupta lui pentru un al doilea trofeu european personal. Chiesa va fi însă sufletul de astăzi al italienilor.
Lamine Yamal a luat degeaba ghiozdanul cu temele de vacanță, sunt sigur că nu se va atinge de ele, preocupat fiind să devină cel mai spectaculos jucător al acestei veri, vara în care Morata se va retrage spectaculos de la națională. În echipa bătrânului Modrić cred că tot veteranii vor străluci. Albanezul Ernest Muci, cu gândul că din toamna aceasta va juca împotriva unei echipe așezate în teren de Mourinho, poate fi surpriza acestei selecționate.

2. Care e surpriza europeanului? Echipă și jucător.
Este aparent dificil de anticipat o echipă care să producă surprize la această ediție, merg însă fără să stau prea mult pe gânduri pe echipa magicianului Kvaratskhelia, Georgia, echipă care are în lot un tânăr ce a prins deja un contract la un nume mare european, Universitatea Craiova.

3. Un jucător care va exploda și va prinde un transfer surpriză?
Nu cred că va fi niciun jucător care va exploda la acest campionat european. Surpriza va fi tinerețea din jocul bătrânului Lewandowski, care va merge la ultimul bal cu același entuziasm cu care a fost la primul (și care va juca, probabil, doar din al doilea meci din cauza unei accidentări).

4. Un român care se va remarca și va prinde un transfer la o echipă importantă din top 5 campionate.
Nu cred că avem în lotul naționalei noastre niciun jucător cu explozie programată pentru această vară. Tot ceea ce se poate face este ca puținii jucători care sunt deja în echipe din primele cinci campionate din Europa să își convingă antrenorii, prin jocul lor din vara aceasta, că merită să rămână în planurile lor.

5. Cine câștigă Euro?
În vara aceasta cu călduri ce amintesc de Pasadena '94, titlul de campioană europeană ar trebui câștigat de Italia, dar pentru că fotbalul este nedrept cu oamenii care îl așteaptă acasă de atâția ani cu masa pusă, aurul european va fi mușcat de dantură nemțească.

0 comentarii

Publicitate

Sus