15.06.2024
Nici nu v-a trecut prin cap una ca asta! Trebuia să vedeți Germania - Scoția, deschiderea de la Euro, vineri seara (14 iunie 2024), și nu vă mai mirați acum. A fost 5-1 pentru nemți, să consemnăm scorul, ca pe vremuri la radio, apoi să dăm legătura pe un alt stadion.

"Hey, boss! Did you ever see a more splendiferous crash?" Și cu asta s-a încheiat meciul. La fel și filmul, replica e ultima pe care i-o spune Zorba lui Basil, râzând cu gura până la urechi și cu mâinile îmbrățișând dezastrul. Fix precum cei peste 15.000 de scoțieni care au fost în tribune și care cântau Flower of Scotland de amuțiseră toți nemții, în ultimul minut, și pe muzica asta au înscris germanii golul cinci. Aici, tot râzând, vine ultima replică a lui Basil: "The third time was the best. Nothing left!". Și n-o să stăm să ne certăm că-n film n-au fost cinci explozii, câte goluri au luat scoțienii la Munchen. Ideea e că nothing left pentru ei, decât să cânte și să danseze și să râdă, ceea ce au și făcut, când s-a terminat cu fotbalul.

Iar cu fotbalul s-a terminat cam repede, chiar înainte să fie 1-0, pentru că era vizibilă nu superioritatea germanilor, ci neputința scoțienilor. Începutul a fost al lor, tot cu Flower of Scotland, imn inegalabil pe vreun stadion fie că e vorba despre fotbal sau rugby. Și când s-a terminat imnul, ca-n film, nothing left. Adică, de fapt, tot doar imnul a rămas. Pentru că între primul și ultimul, scoțienii din tribună, exact ca Zorba cu dansul lui, au mai cântat de vreo două ori, prima dată chiar după ce germanii au înscris pentru 1-0.

Că veni vorba de germani, echipa de anul ăsta îmi pare că nu se aseamănă cu vreo alta pe care au avut-o înainte la turnee finale. Și nu zic aici că au primul căpitan născut din părinți emigranți, İlkay Gündoğan, ci că singurul teuton care mai amintea de ceea ce se numea într-o vreme în presa de sport panzere, Robert Andrich, a fost scos la pauză, faultase prea mult și prea dur.

Cu al doilea cel mai tânăr antrenor din istorie pe bancă (cel mai tânăr a fost selecționer exact acum 100 de ani, Otto Nerz, instalat la 31 de ani în 1923), Julian Nagelsmann, venit în 2023 când avea 35 de ani, Germania pare că a renunțat la tradiția armurilor grele și de neclintit și desfășoară cavaleria ușoară, sprijinită de catapultele cu care trage Toni Kross de oriunde vrea el de pe teren.

Dar meciul cu Scoția e complet irelevant, fie și pentru că tot nemții au marcat și golul insularilor, la 4-0, alt moment însorit precum plaja lui Zorba, cu miile de scoțieni din tribună bucurându-se de parcă se terminase meciul și-l câștigaseră. Nici nu aveau cum altfel să înscrie ai lor, care au trecut rar centrul terenului și doar cât să ducă mingea dincolo și să le-o dea repede adversarilor.

A fost o seară grozavă pentru Germania, la fel de grozavă pentru scoțienii din tribune care știu că, exact ca-n Flower of Scotland, those days are past now, and in the past they must remain, but we can still rise now. Și dacă ăsta nu e Zorba, înseamnă fie că n-ați văzut filmul, fie l-ați văzut și n-ați băgat de seamă că vorbesc toți engleză. De aia zic, încă o dată, Zorba era scoțian.

0 comentarii

Publicitate

Sus