20.06.2024
Ana Maria Dobre-Nir
În ziua aceea Ella a hotărât să colinde prin oraș. Să uite de sarcini. Să se plimbe de dragul plimbatului. Se pregătise pentru o astfel de zi. Și-a făcut curaj. Și-a căutat o rochie potrivită. Pe la prânz a ieșit. A încercat și-o cafea. A mers cu orele. Era o viață nouă. O planetă nouă. Un corp nou. Doar așa putea cunoaște cu adevărat mediul despre care preluase atât de multă informație. Spre sfârșitul zilei, într-un parc, a întâlnit o pisică galbenă cu ochii gri. O prietenă, și-a spus, apoi a înghițit-o.

Florina Hegedüs
Cu mâini încă ridicate a rămas bun, grupul statuar din cadrul pastoral se diluează în oglinda retrovizoare. Apăs pedala răvășind colbul și plâng. Ore conduc printre munți în culoarea liniștii. Inhalez miros de brad. Iau putere să lupt cu monștrii din sticlă, fier, beton. Îi văd în zare. Mă strecor printre șobolani, reclame, siluete îmbrăcate-n vise. Furnicar ce pune cărămizi. Garsoniera, cu o față gri de bun venit, mă retrimite-n strada cu prea mult tumult. Orașu-i mare dar, pentru cine nu are prieteni e mic, mic.

Magdalena Daminescu
Aparatele de aer condiționat aruncă afară toată căldura omenească din zgârie-nori. Asfaltul încins îți lipește de tălpi guma de mestecat scuipată de toate națiile lumii. Pe trotuar corturi întinse, saci de dormit si gunoaie. Vine spre mine un tânăr cu ochi strălucitori și mâna întinsă. Mă strecor repede fără să-l privesc în ochi, ajung în Manhattan la ora prânzului. O mulțime în costume și adidași se revarsă din clădiri și se instalează să mănânce pe treptele de la Bursă. Sunt oamenii de succes ai metropolei.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus