23.06.2024
Yuka Brevi
Sun. Sun din nou. Da?, spune ea, deschizând ușa. Ați sunat pentru o reparație, zic. Da, intrați, curge apa sub chiuvetă, și îmi arată bucătăria. Îmi scot sculele, mă arunc pe spate și mă apuc de treabă. Cine naiba o fi inventat banii?, spune ea, așezându-se pe un scaun, lângă mine. Mai bine era cu trocul, tu făceai ceva, ăla altceva, la schimb. Uite, acum trebuie să vă plătesc. Ce am câștigat azi la muncă, plătesc pe chiuvetă. Nu-i așa? Mă uit la ea, frumoasă, mă gândesc la porcării, zâmbesc și îmi continui treaba.

Monica Bologa
L-am găsit pe jos, lângă un leagăn. Când am ajuns acasă, i l-am dat mamei: moneda asta e fermecată, mami, o să-ți aducă numai bine. Mama a pus bănuțul în geantă. Apoi i s-au întâmplat tot felul de minuni. A fost promovată la muncă, am plecat în vacanță la mare, a câștigat la loterie și ne-am luat o casă la țară. Vezi?, bănuțul tău pe care l-am avut zi după zi cu mine ne-a adus noroc. Nu i-am spus că, de fapt, i l-am furat după cinci zile din geantă și i l-am dat bunicului înainte de operație, de teamă să nu moară.

Ina Moldoveanu
Imensa catedrală avea o energie fantastică. Plină de picturi și obiecte de cult, de peste două mii de ani. M-a surprins liniștea ei. Câte un credincios se apropia de mormântul sfântului, punea un obiect și se ruga. Sticluțe cu ulei de măsline, apă sfințită, bănuți. În spatele lor alți oamenii le repetau gesturile, unii fără să știe de ce și cui se roagă. Fetița cu zulufi blonzi întindea mânuța să pună un bănuț, pe care să-l ducă surorii ei bolnave. Așa se va vindeca. Renunțase la cadoul de Crăciun, iar Moșul o ascultă.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus