10.07.2024
Dan Banu
Gardul e înalt. Jumătate e făcut din cărămidă, iar restul din metal. Merge grăbit de-a lungul său până la portalul impozant. Din căsuța portarului iese un bărbat masiv care-l măsoară de sus până jos. Mă duc la ai mei, le las o vorbă, spune speriat bărbatul uscățiv strecurându-se ca o umbră. Merge țintă spre locul pe care-l cunoaște prea bine. Mătură cu un ram frunzele, aprinde candela, șterge cu dosul mânecii fotografia și așază hârtia sub vaza cu narcise uscate. Pe celelalte le-a zburat vântul.

Cosmin Dominte
În tranșee. Mike fumează agitat. Îi așteaptă pe Mămica și Tăticul. John dă în cărți lângă el. A învățat să facă asta pe frontul de Est. Brusc îi strigă lui Mike: vezi că nu mai sunt Mămica și Tăticul, așa spun cărțile. John lasă-mă cu prostiile tale. Serios, Mikey. John, tu nu vrei acasă? Dacă vin Mămica și Tăticul putem pleca. Ba da Mikey, vreau. Dar cărțile spun că acum pe una o cheamă Fat Man și pe cealaltă o cheamă Little Boy. Atât. De venit tot vin. Una la Hiroshima și cealaltă la Nagasaki.

Laura Stanciu
Ana a luat o păpușă și a sprijinit-o de pernă. S-a gândit să aducă o rățușcă de plastic, cu care se juca în apă, și să o pună alături. Cu capul într-o parte, s-a uitat la tabloul de familie cu mama și copilul, din care lipsea tatăl. A luat dintr-un dulap din bucătărie un tel. A scos apoi, dintr-un sertar al biroului, o cariocă neagră. S-a dus din nou în dormitor, și-a strâns buzele și a început să dea cu putere în păpușă cu telul. După ce a bătut-o bine, i-a înnegrit fața cu carioca. Gata, tata.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2024, grupul are 13.200 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus