11.07.2024
Ana-Maria Butuza
Mă rugasem arzător, în fiecare seară, să îmi aducă Doamne și mie părinți. Când m-au luat de la Centru, am știut că viața mea se va schimba. În holul luminat roșiatic mirosea a igrasie. Ne-a primit o doamnă înzorzonată în catifele și dantele, cu țigara între buzele gros rujate și vocea dogită. Ea e mămica ta de azi înainte, m-a împins ușor de la spate domnul pe care îl credeam părinte și m-am uitat speriată la doamna care ne însoțea. Și acela e tăticul tău, mi-a zis ea zâmbind rece, indicându-mi un bici din piele.

Florina Hegedüs
Mămica-i școala, tăticul catalog. Mămica e Patria, tăticul iubitul ei conducător. Porniți înainte, tovarăși. Mămica e Libertatea, tăticul un loc la zdup. Și rock, băi Riders On The Storm. Mămica e verigheta, tăticul e, bine, vă pun de-un Twist and Shout. Mămica este imigranta, tăticul este dor. Hai și voi, unu doi trei, The Logical Song. Mămica e spaima, tăticul e avântul mort. Of, Words Don't Come Easy. Mai multe mămici și tătici găsiți în filme, cărți. A, să nu uit, bineînțeles că au copii.

Aurelian Țolescu
După un an de absență m-au întâmpinat bucuroși. Le-am dat binețe și le-am spus despre schimnicia mea. Nu s-au încruntat și n-au întrebat nimic, am simțit doar dragoste din partea lor. Mi-a fost rușine că am lipsit așa mult, dar ritmul în care trăiesc și lucrez mi-a dat scuza să nu fi parcurs distanța dintre mine și ei. Când am aprins prima lumânare, m-am ars puternic la degetul arătător. Atunci am simțit că m-au dojenit, cu iubire și căldură. Din poza de pe cruce, amândoi mi-au făcut cu ochiul.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2024, grupul are 13.200 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus