11.07.2024
În 2011, am vizitat Cuba pentru a treia oară. După 52 de ani de revoluție, retragerea lui Fidel Castro a devenit oficială. După ce, în 2006, și-a asumat ceea ce a fost anunțat inițial ca o măsură temporară, pe 24 februarie 2008, Raul Castro a fost ales noul președinte al Consiliului de Stat și președinte al Consiliului de Miniștri.

La acel moment, lumea se întreba: în ce mod va alege Raul să conducă țara mai departe? El a declarat că intenționează să lanseze noi reforme economice, dar că nu se va abate de la drumul socialismului ale cărui priorități vor fi păstrate pentru a satisface nevoile de bază ale populației. "Nu voi vorbi prea mult" a spus bărbatul care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții ascultându-și fratele când - în martie 2008 - guvernul a eliminat restricțiile privind achiziționarea unor produse "interzise", incluzând playere DVD, computere și cuptoare cu microunde; a permis cetățenilor cubanezi să cumpere casele în care locuiesc aflate atunci în proprietatea statului; a relaxat restricțiile privind deținerea de telefoane mobile, operarea restaurantelor private și închirierea camerelor pentru turiști. Într-un efort de a stimula producția de alimente, fermierilor privați și cooperativelor li s-a permis să închirieze terenurile inactive deținute de stat. "Mulți cubanezi confundă socialismul cu subvențiile și egalitatea cu egalitarismul" a declarat Raul Castro în august 2008, când guvernul a revizuit structura salarială a tuturor companiilor de stat, astfel încât angajații mai "productivi" să poată câștiga salarii mai mari. În 2010, el a început un proces de reevaluare a întregii structuri a socialismului cubanez pentru a lăsa mai multe pârghii comerțului privat, iar în 2011 a instituit o limită de două mandate a câte 5 ani pentru funcția de președinte, aici incluzându-se și pe el.

Dar dizidenții n-au fost deloc impresionați, America nu crede în minuni și cei care au contat pe pragmatismul său au fost dezamăgiți de ritmul lent și amploarea scăzută a schimbărilor. Democrația în Cuba este încă departe, iar administrația americană nu pare să aibă nicio intenție să renunțe la sancțiunile economice impuse insulei.

Pentru a doua oară, Revoluția a fost salvată și comunismul poate fi sorbit aseptic și fără riscuri dintr-un pahar de Cuba Libre iar mitul Cubei ca "paradis exotic" încă funcționează și rămâne, ironic și perplex, un produs de piață de succes.

(click pe oricare fotografie pentru slideshow)























































0 comentarii

Publicitate

Sus