11.07.2024
În 2011, am vizitat Cuba pentru a treia oară. După 52 de ani de revoluție, retragerea lui Fidel Castro a devenit oficială. După ce, în 2006, și-a asumat ceea ce a fost anunțat inițial ca o măsură temporară, pe 24 februarie 2008, Raul Castro a fost ales noul președinte al Consiliului de Stat și președinte al Consiliului de Miniștri.

La acel moment, lumea se întreba: în ce mod va alege Raul să conducă țara mai departe? El a declarat că intenționează să lanseze noi reforme economice, dar că nu se va abate de la drumul socialismului ale cărui priorități vor fi păstrate pentru a satisface nevoile de bază ale populației. "Nu voi vorbi prea mult" a spus bărbatul care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții ascultându-și fratele când - în martie 2008 - guvernul a eliminat restricțiile privind achiziționarea unor produse "interzise", incluzând playere DVD, computere și cuptoare cu microunde; a permis cetățenilor cubanezi să cumpere casele în care locuiesc aflate atunci în proprietatea statului; a relaxat restricțiile privind deținerea de telefoane mobile, operarea restaurantelor private și închirierea camerelor pentru turiști. Într-un efort de a stimula producția de alimente, fermierilor privați și cooperativelor li s-a permis să închirieze terenurile inactive deținute de stat. "Mulți cubanezi confundă socialismul cu subvențiile și egalitatea cu egalitarismul" a declarat Raul Castro în august 2008, când guvernul a revizuit structura salarială a tuturor companiilor de stat, astfel încât angajații mai "productivi" să poată câștiga salarii mai mari. În 2010, el a început un proces de reevaluare a întregii structuri a socialismului cubanez pentru a lăsa mai multe pârghii comerțului privat, iar în 2011 a instituit o limită de două mandate a câte 5 ani pentru funcția de președinte, aici incluzându-se și pe el.

Dar dizidenții n-au fost deloc impresionați, America nu crede în minuni și cei care au contat pe pragmatismul său au fost dezamăgiți de ritmul lent și amploarea scăzută a schimbărilor. Democrația în Cuba este încă departe, iar administrația americană nu pare să aibă nicio intenție să renunțe la sancțiunile economice impuse insulei.

Pentru a doua oară, Revoluția a fost salvată și comunismul poate fi sorbit aseptic și fără riscuri dintr-un pahar de Cuba Libre iar mitul Cubei ca "paradis exotic" încă funcționează și rămâne, ironic și perplex, un produs de piață de succes.

(click pe oricare fotografie pentru slideshow)0 comentarii

Publicitate

Sus