15.07.2024
Aurelian Țolescu
Nu era birt, ci Alimentara. În acel orășel, pe vremea când nu găseai nimic de băut în afară de Vin spumant, magazinul era plin cu toate băuturile posibile. Ca studenți în practică, ne-am bucurat, peste măsură, de oferta excelentă, mai ales că, la întoarcerea de la fabrică, din stația de autobuz intram direct în prăvălie și apoi nopțile se terminau la ore la fel de mici ca cele de trezire. Marea desfătare era că, în timp ce bărbații locului mergeau din gard în gard, frumoasele localnice ne vânau în grupuri de patru.

Dana Mihaela Dragnea
O să vă fac mămăliguță, că văd că n-a mai venit omu' ăsta cu pâinea. Oooofff, Doamne. Mai jucați-vă olecuță, până-i gata. Bine, Buni. Dar noi ne-am furișat iute spre magazin, după bunicul. Era ceva de mers. L-am găsit căzut iar, lângă gârlă. Dormea duhnind. Bunicule, hai acasă. Acu viu, pupa-v-ar taica, zise năuc, dar făcând pe treazul. Căutam două bețe bune de alun, să vă facă taica undițe; și cred că mă împiedicai în lăstăriș. Mintenaș mergem. Da' săltați-mă voi. Bunicul era bunic și-n șanț. Și luase pâinea.

Andra Toropoc
Uneori vine câte-un domn la noi și mama-i veselă, face bunătăți iar eu mănânc afară cât ei stau în casă. Azi sunt singur, mă joc în curte de-a bucătăria, n-am jucării, pun pe jos niște ulcele și amestec frunze-n apă. Mi-e foame, dar mama e plecată de dimineață-n sat. Când apare la poartă, e ciufulită și roșie la față. Se împiedică de ulcele, se înfurie, îmi mănânci zilele, ce caută mizeria asta aici? Le dă cu piciorul și se clatină spre casă. Intru și eu, doarme deja. O învelesc și mă ghemuiesc alături. Mi-e foame.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2024, grupul are 13.200 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus