15.07.2024
Iulia Stavre
Și-au spus ultimele cuvinte dintr-o iubire pe care anii au făcut-o toxică. L-a rugat să lase cheile sub ghiveciul de la intrare. S-a întâlnit cu prietenele într-un club în vogă. Între tineri agitați, băuți, gălăgioși, dansând frenetic pe muzica dată la maxim, făcea notă discordantă tristețea ei. Veselia fetelor și gheața din whisky au făcut ca durerea din suflet să se scurgă, să se estompeze ca o acuarelă întinată. A trezit-o ciripitul unei păsărele, în zori de zi. Era pe banca din fața blocului.

Arthur Ianoși
Cică există o comună la noi, nu dau nume, hai să-i zicem Pietroșița, care are un primar, nu zic cine, hai să-i spunem Leonard, cert este că dumnealui păstorește de ceva timp sufletele comunei, convingându-le an de an că el este Alesul. Azi, într-un cadru intim, la birtul de lângă Primărie, emoțiile lui Leo nu au mai avut stavilă când, cu mâna dreaptă, și-a întins, către mâna stângă, soclul de sticlă groasă și incasabilă. Titulatura de Cetățean de Onoare. Cu lacrimi în ochi, edilul și-a dat de băut.

Camil Popescu
Neacșu pupa paharul într-o cârciumă din Câmpulung când poștașul i-a înmânat o scrisoare de la soția judelui Brașovului, de care se amorezase lulea. Oh My God, s-a minunat Neacșu, inventând engleza modernă. Oh-la-la, a exclamat, formulând prima interjecție în franceză. Mamma mia, s-a bucurat și-n italiană. Hai să-mi bag, începuse și-n română, dar i-a atras atenția cârciumarul: ești sigur că astea vrei să fie primele cuvinte atestate în limba română? Neacșu a oftat și-a reformulat: I pak dau știre.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2024, grupul are 13.200 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel, Monica Aldea și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus