29.08.2024
Pai este un mic sat hippie, încântător, boem și pitoresc, situat în frumoasa zonă luxuriantă din nordul Thailandei, la aproximativ 3-4 ore distanță de Chiang Mai, venind pe un drum periculos și întortocheat cu 762 de viraje. Cineva chiar le-a numărat. Foarte aproape de granița cu Myanmar, împrejurimile acestui sat oferă opțiuni nesfârșite de frumuseți naturale cu cascade, izvoare termale, canioane și terase cu vederi uluitoare. Călătorii vin inițial pentru drumeții în aceste locuri. Și apoi tind să zăbovească. Unii rămân "blocați" aici cu săptămânile și lunile, îmbibându-se în ritmul ușor și lent al satului și le este greu să plece. Iar alții nu mai pleacă de loc.

Pai este un paradis pentru backpackers (turiști cu rucsac) cu tot ce presupune asta, un fel de Vama Veche fară plaje, în perioada ei de glorie din anii '90. Cu un amestec de expați, thailandezi, și toate speciile de farang (cuvântul thailandez folosit pentru a-i denumi pe occidentali), Pai este un loc relaxat unde localnicii tind să aibă aceeași perspectivă asupra vieții ca și vizitatorii: împletesc dreadlocks, fumează iarbă, și nu fac nimic toată ziua...

Pai este plin de centre de meditație și yoga, magazine ecologice, cafenele și ceainării, restaurante occidentale, spa-uri și buticuri dreadlocks, hippies, thai-rasta și tot felul de alți rătăcitori spirituali. Artiști indie din întreaga lume s-au stabilit în această vale, ceea ce i-a dat satului o anumită aromă de candy-art și artă hippy-shabby-chic, toate "pe steroizi". Hipioții care au ajuns aici între anii '60-'70, au pus bazele culturii alternative care caracterizează acum satul. Pai are magia lui, totul este un amestec eclectic de religie, pace și singurătate. Este ușor să rămâi blocat în Pai, îndrăgostit de atmosfera sa relaxată și de rezidenții săi prietenoși. Pai este locul care te face să simți că poți să faci - sau să nu faci - orice vrei. Un loc care te relaxează, îți împrospătează mintea și îți oferă timp să reflectezi și să iei totul de la capăt.

Două nopți am stat aici. Pentru mine, soția mea și alți doi prieteni de călătorie, șederea a fost o binemeritată pauză leneșă între drumurile obositoare prin satele Hill-Tribes. Am rătăcit puțin prin împrejurimi, am băut ceaiuri și alte băuturi verzi și am reușit să facem câteva cumpărături în marea piață de noapte plină de meșteșugari.

Pai nu este un must see pe lista cu obiective din Lonely Planet și nici nu este cunoscut pentru mari atracții turistice. Pai este complet lipsit de cultură și nu este încărcat cu nici o istorie interesantă. Nu vă așteptați să învățați prea multe despre cultura nord-thailandeză, deoarece aproape nimic nu este autentic. Precum și arată, Pai rămâne un încântător și foarte popular loc de întâlnire pentru călătorii de tip hippie care caută un loc răcoros pentru a se relaxa.

Unde să stai? Orașul este plin de colibe drăguțe din bambus iar hamacele sunt din belșug! Ce să mănânci? Bucătarii restaurantelor gătesc pe îndelete carnea și bulionul ore în șir. Ce să faci? Nimic! A nu face nimic este singurul lucru care merită făcut în Pai!

(click pe oricare fotografie pentru slideshow)













































































1 comentariu

  • Pai nu?
    Dumitru, 01.09.2024, 23:24

    Foarte interesant periplul prin Thailanda de nord! Felicitari pentru scriere si fotografii! Cumva, fiind versiunea in limba romana, cuvantul "Pai" definind satul cu pricina, l-as fi evidentiat cumva, altfel, in romaneste, Pai una Pai alta mie mi-a venit cumva amuzant la citit, desi, tonul articolului este placut si optimist in atmosfera specifica celor care nu fac mai nimic dar se simt bine. Cred ca doar aparent nu fac nimic, trebuie sa fie un grup mai destept intre ei care sa le dea ceva directii, caci vad ca e destul de salubru si primitor, cu toate detaliile bine gandite. Actorii localnici isi fac treaba, fac si un venit probabil cu care isi duc visul de zi si noapte, placut, inainte. Fotografiile sunt foarte sugestive, comunica mult si cu nerv. Cred ca ar fi mers una diua imagini de pe cele 762 de curbe din soseaua aparent extrem de pitoreasca, un plan general de cum se vede dincolo de "boundries". Ma bucur f mult ca un roman a documentat asa un "coclaur" extrem de greu de atins de un om obisnuit! Felicitari!

Publicitate

Sus